Avto
19 ogledov

Po cestah vozijo zombiji

zaspan voznik Shutterstock
Vozniki avtomobilov so pri vožnji mentalno povsem prisotni le prvih 11 minut, nato se jim vključi "avtopilot".

Številni vozniki so med vožnjo celo tako odklopljeni, da namesto na željeno destinacijo avtomatično peljejo kar po poti, ki vodi do njihove službe, kaže raziskava britanske zavarovalnice Esure, ki je zajela 1.003 voznike.

Četrtina od njih jih je priznalo, da se med vožnjo začnejo zelo hitro dolgočasiti, 22 odstotkov pa, da se jim "avtopilot" redn vklaplja. Tretjina pa se po zaključku vožnje sploh ne spominja, kako je potekala. 32 odstotkov skuša ostati zbranih na vožnjo med drugim tako, da šari po telefonu ali menja radijske postaje.

Glavni razlog, da vozniki pozabijo na cesto, je zaspanost ali razmišljanje o službi, še dodaja raziskava, ki opozarja tudi na škodljive vplive modernih osebnih naprav. Njihova uporaba med vožnjo precej slabša varnost na cestah.

Nezanemarljiv je tudi podatek, da povprečni britanski voznik vsako leto porabi za okoli 60 evrov goriva več, ker zaradi nezbranosti uporablja daljše poti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.