Avto
68 ogledov

Po dizla raje še letos

Izpusti CO2 Žurnal24 main
Obdavčitev. Po novem letu bodo lahko nekateri avtomobili precej dražji.

Lestvica. Z nakupom novega avtomobila z dizelskim motorjem pred koncem leta je mogoče privarčevati od enega pa vse do šest odstotkov, za kolikor se bodo zaradi spremenjenih stopenj davka na motorna vozila predvidoma dvignile cene posameznim modelom.

S prvim januarjem namreč začne veljati spremenjena lestvica obdavčitve dizelskih motorjev z motorjem euro 5, ki bo najbolj udarila po tistih z izpustom v razponu od 170 do 190 gramov ogljikovega dioksida (CO2) na kilometer vožnje. V praksi gre praviloma za modele srednjega in višjega razreda s prostornino nad dvema litroma in močjo nad 125 kilovati. Obdavčitev teh bo dražja za kar šest odstotkov, medtem ko bodo najmanjše razlike v kategorijah do 130 in nad 230 gramov CO2.

Na plečih kupcev

Razliko v davčni stopnji bodo plačali kupci, čeprav skušajo nekateri proizvajalci s pogajanji doseči nižjo nabavno ceno vozil. "Glede na zaostrene tržne razmere in nizko dobičkonosnost trgovcev v Sloveniji, ki je posledica izrazito nizke ravni cen, se pričakuje prilagoditev maloprodajnih cen vozil novejšemu letniku in višji obdavčitvi," so nam pojasnili pri uvozniku za Opel. Podobno so odgovorili pri Peugeotu, Volkswagnu in Renaultu.

Avans zamrzne ceno

"Z delnim predplačilom bomo zagotovili nespremenjene cene, čeprav bo vozilo dostavljeno prihodnje leto," je povedala Irena Koščak iz Autocommercea, uvoznika za Mercedes-Benz.

Zakon ne predvideva sprememb pri bencinskih ali za zdaj redkih dizelskih motorjih euro 6.

Komentarjev 4
  • timslum 22:47 21.november 2011.

    Tale neumna obdavčitev avtomobilov je še ena izmed neumnosti Pahorjevih SD-jevcev in preostalih levičarjev, ki so (bili) na oblasti sedaj, tako da vemo katerih ne smemo volit!

  • BenX 17:31 21.november 2011.

    to!!! rešitev iz krize so ponovno novi davki! xD mislim... nemčija je dala na vozila subvencije, mi pa davek na motorna vozila in ker ni dovolj, še to! se ne moreš verjet kake budale so v vladi. idijoti taki, da ...prikaži več jih narisat ne moreš.

  • d 17:04 21.november 2011.

    Najbolj zanimivo je pa to, da se bodo v odstotkih najbolj podražili tisti, ki jih je na cesti največ in ne tisti, ki najbolj onesnažujejo ! Slovenija je ratala bolana, zato ker imamo preveč birokratov - neizobraženih, neumnih birokratov, ki ...prikaži več imajo preveč časa, pa kljub temu pripeljejo butalske predloge. Bravo mojstri !