Avto
122 ogledov

Po gume v Krško, montaža v Mariboru

15. marca preneha veljati zakon o obvezni uporabi zimske opreme, a le če ne bo n Žurnal24 main
Zimske pnevmatike. Cene previjačenja in hrambe lahko nihajo tudi za 100 odstotkov in več, premontaža celo do 300. Pri nakupu pazite na letnik izdelave.

Pri devetih slovenskih vulkanizerjih smo preverili, kakšne so letos cene njihovih storitev in jih primerjali z lanskimi. Pogledali smo tudi, kako po različnih regijah variirajo cene novih pnevmatik, in ugotovili, da so si dokaj podobne.

Letošnjo novost na trgu pa predstavlja možnost naročanja strank ob točno določeni uri, česar se že poslužujejo nekateri vulkanizerji.

Večina cen ni zvišala
Cene so pri večini vulkanizerskih storitev ostale precej podobne lanskim, zgolj pri nekaterih ponudnikih vulkanizerskih storitev smo zabeležili rast, ki pa ni presegla nekaj odstotkov.

menjava vulkanizerji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

So pa enake ostale velike razlike med posameznimi regijami, ki so tudi letos dvesto- in večodstotne. Največje razlike se pojavljajo pri premontaži, ki je še vedno najdražja v Ljubljani. Tu so tudi največje razlike glede na velikost platišč, celo tristoodstotne, med tem ko v ostalih regijah nekateri ponudniki razlik za večja platišča ne navajajo, ker so redka ali pa razlik med njimi ne delajo.

M+S. Pnevmatike za uporabo v zimskem času morajo biti označene s to oznako.

Življenska doba. Povprečna doba pnevmatik je pet let. Če ste izdelek kupili dve leti po izdelavi, to pomeni, da ima izdelek dobo le še tri, in ne več pet let.

Snežne verige. Pogoji za uporabo so izpolnjeni, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika ne pride v stik s površino vozišča.

Celostno gledano najcenejšima regijama, Štajerski in Dolenjski, pa se je letos z najcenejšo premontažo pridružila Primorska.

Ta teden še brez gneče
Pri vulkanizerjih smo ta teden povprašali tudi o gneči za menjavo pnevmatik in skoraj brez izjeme so povedali, da pretirane gneče še niso zabeležili, čeprav so nanjo pripravljeni. Klemen Gale iz Avtotehne Vis je na to temo povedal: "Drugače bo že prihodnji teden, saj pričakujemo močno povečanje obiska za menjavo pnevmatik zaradi bojazni povečanega nadzora policistov okoli 15. novembra."

Kriza še vpliva na prodajo
"Povpraševanje po gumarskih storitvah je zelo podobno lanskemu. Se pa kriza še vedno pozna pri odločitvi za nove pnevmatike, saj z njihovim nakupom ljudje vse prevečkrat odlašajo. V tem času se je tako še povečala prodaja pnevmatik srednjega in nizkega cenovnega razreda, večinoma na račun izdelkov visokega cenovnega razreda, medtem ko je prodaja izdelkov manj znanih proizvajalcev in obnovljenih pnevmatik sedaj stalna," je še povedal Gale.

Pri nakupu pazite na letnik
Pri nakupu novih pnevmatik še vedno velja previdnost, saj cene večkrat občutno variirajo – določeni ponudniki namreč za nekoliko nižjo ceno ponujajo lanskoletne pnevmatike. Te imajo po navedbah gumarskih proizvajalcev, če so pravilno skladiščene, sicer enako življenjsko dobo kot sicer, je pa res, da tega ob nakupu ne morete predvideti.

gume vulkanizerji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Zato strankam svetujejo, naj pnevmatiko pregledajo, razberejo letnik izdelave in na podlagi tega presodijo, ali gre za ugoden nakup ali ne.

Pomembna M+S in profil
Pazljivost svetujemo tudi pri izbiri modela, saj so se v preteklosti že pojavljali izdelki z Daljnega vzhoda, ki so imeli na boku navedeno zakonsko zahtevano oznako M+S, a so bili za vožnjo v snežnih razmerah neprimerni. Veliko uporabnih informacij tako lahko dobite s pregledovanjem neodvisno opravljenih testov, kakršne vsako leto opravi konzorcij Adac.

Policija budno nad kršitelje
Pri policiji so nam povedali, da bodo tudi letos okoli 15. novembra, kakor tudi ob vsakem večjem sneženju, poostrili nadzor primerne zimske opreme in kršitelje tudi primerno kaznovali. Kazen za nepravilno obutev znaša 120 evrov. Če pa zato ovirate promet, vam grozi kazen 400 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.