Avto
1415 ogledov

Po revoluciji z avti, Mr. ABS ustvaril zaščito proti koroni

Maske covid koronavirus družina Profimedia
Morda nam ne bo treba večno nositi mask, s katerimi se branimo okužbe z korona virusom? Bivši Fiatov inženir je namreč izumil napravo, ki jih bo odganjala z zračnimi valovi.

Fiatov bivši inženir Mario Palazetti, ki so ga imenovali tudi »Mr. ABS«, saj je imel pomembno vlogo pri razvoju tega varnostnega sistema, je v starosti 84 let razvil napravo »biostopper«, ki bo odganjala viruse v naši bližini.

Mateja Logar Covid-19 Zdravje "Opažamo kognitivne motnje, motnje koncentracije, težave s spominom"

Naprava v velikosti čajnika namreč ustvarja lokalne zračne valove, ki ustavljajo kroženje majhnih delcev, ki jih ljudje med govorjenjem izločamo v zrak okoli nas. Če z zračnimi valovi od sebe odženemo te delce sline in drugih izločkov, lahko potencialno preprečimo tudi okužbo z covidom 19 in drugimi mikroorganizmi.

Covid-19, Hrvaška | Avtor: epa Covid-19, Hrvaška epa

Zmanjšanje varnostne razdalje

Palazetti je začel napravo razvijati pred dvema mesecema, z njo pa bi rad naslovil predvsem problem ohranjanja varnostne razdalje v šolah, pisarnah, gostinskih lokalih in na podobnih krajih, kjer se na razmeroma majhnem prostoru zbira veliko ljudi.

Električna žica v pubu Iznajdljivost Svet Tako je ljudi v svojem baru prisilil v distanco

Pri razvoju se je povezal tudi s torinsko politehniko, kjer pa o napravi nočejo povedati prav veliko, sa je še vedno v fazi pridobivanja patenta. Kot pravi profesor Marco Simonetti, je načelo naprave preprosto, saj njen namen ni ubijanje virusa, ampak predvsem zmanjšanje varnostne razdalje, ki je potrebna med ljudmi. Osredotočili so se predvsem na govor, saj naj za preprečevanja prehajanja delcev ob kihanju in kašljanju potreboval veliko bolj invazivni sistem.

Na politehniki upajo, da bodo delujoči prototip biostopperja razvili do konca julija, prodajati pa bi ga lahko začeli še pred jesenjo.

25 let ESP Jubilej Avto Avtomobili so se pred 25 leti povsem spremenili
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.