Avto
9972 ogledov

V Ljubljani že izginil revolucionarni prometni znak

Zelena puščica semafor Twitter/MZI
Nekdo je začasno onemogočil zavijanje desno pri rdeči luči.

Dodatna zelena puščica za zavijanje desno, ki je bila kot prometni znak prvič uporabljena na slovenski cestni infrastrukturi, je po tednu dni izginila. 

Na ministrstvu za infrastrukturo so za Žurnal24 potrdili, da gre za vandalizem. Danes dopoldan so znak sicer ponovno namestili. 

Avto To bo prvo križišče z znakom za zavijanje desno pri rdeči

Puščico so slovesno namestili prejšnji četrtek na križišču Celovške ceste in Kolesarske poti v Ljubljani. Njen namen v skladu s posodobljenimi prometnimi pravili je, da omogoči vključevanje voznikov, ki zavijajo desno, četudi imajo na semaforju rdečo luč, seveda če ob tem nikogar ne ogrožajo.

Novost naj bi pomagala pri pospeševanju prometnih tokov v državi, a bodo upravljavci puščico nameščali le tam, kjer varnostna struktura križišč to dopušča. 

Zelena puščica semafor | Avtor: Twitter/MZI Twitter/MZI

Kriteriji za postavitev zelene puščice so:

Omejitev hitrosti do 50 km/h, zagotovljena preglednost oziroma dobra preglednost v križišču (vidna razdalja ne sme biti manjša od 60 metrov pri 50 km/h), nizka frekvenca pešcev, v križišču ne sme biti vodenih kolesarjev s posamezno fazo (e-skiroji, mopedi).

Križišče prav tako ne sme biti na šolskih poteh in kjer so prisotni udeleženci z omejeno mobilnostjo (taktilne oznake, zvočni signali za slepe in slabovidne), upoštevati pa se morajo tudi posebnosti kot so (kratki intervali rdeče luči, kapacitetna preobremenjenost pasov, posebna faza za leve zavijalce na nasprotni strani, geometrija križišča, posebna faza za pešce in kolesarje).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • sandi76 10:13 27.avgust 2021.

    Najbrž nekdo rabi tak znak na svojem izvozu iz garaže :)

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:04 26.avgust 2021.

    Sigurno so bili levičarji! ha ha ha!!!

  • Toma 11:04 26.avgust 2021.

    Naj dajo zraven še polno škatlo znakov, da ne bojo skoz šraufali ;-) Pa vijak naj zavarijo, da brez baterijske brusilke ne bo šel dol.