Avto
1355 ogledov

Po stotih letih se pripravlja ponovitev velike avanture

citroen prečkanje sahare
1/17
Citroën
Citroën za leto 2022, natanko sto let po tistem, ko je z avtomobili prvič prečkal Saharo, pripravlja ponovitev svoje prve velike avanture. Tokrat tudi z električnimi avtomobili.

E.popeja, kot so poimenovali avanturo, bo popotnike leta 2022 vodila natanko po poti, ki so jo Citroënovi avtomobili prevozili pred stoletjem, potekala pa bo v času originalne avanture med 19. Decembrom 2022 in 7. Januarjem 2023. Pri Citroënu pravijo, da cilj E.popeje ne bo hitrost, ampak podoživetje pustolovščine s tremi različnimi avtomobili.

citroen prečkanje sahare | Avtor: Citroën Citroën

Originalna tehnika in sodobna pomoč

Na pot se bodo namreč odpravili z replikama polgoseničarjev s prvega prečkanja puščave scarabee d'or (zlati skarabej) in croisant d'argent (srebrni polmesec), konceptnim vozilom z električnim pogonom in serijskimi električnimi avtomobili, s katerimi bodo poskrbeli za logistično podporo. Avtomobili bodo v enaindvajsetih dneh predvidoma prevozili 3.170 kilometrov med Touggourta v Alžiriji in Tumbuktujem v današnjem Maliju, pot pa bodo razdelili na devet etap.

citroen prečkanje sahare | Avtor: Citroën Citroën

Citroën se je izdelave replike zlatega skarabeja lotil leta 2016, k projektu pa je povabil tudi 160 študentov in dijakov ter 50 učiteljev s strokovnih šol, ki so za izdelavo avtomobila na enajstih delovnih mestih prispevali 50.000 delovnih ur in porabili poldrugo tono materiala.

Oba polgoseničarja, repliko zlatega skarabeja je Citroën predstavil na nedavni prireditvi Retromobile 2020, srebrni polmesec pa bo pripravljen prihodnje leto, sta bila dva od petih polgoseničarjev, s katerimi so se Citroënovi raziskovalci leta 1922 podali na pot. Odprava, ki sta jo vodila Georges-Marie Haardt in Louis Audouin-Dubreuil, je pot, ki je bila sprva zamišljena kot enosmerna, opravila tako uspešno, da so se z vsemi vozili tudi vrnili po isti poti Tlakovala je tudi podlago za poznejše še bolj zahtevne odprave v centralno Afriko in Azijo.

Poseben oddelek

André Citroën je za priprave na avanture s polgoseničarji januarja 1921 ustanovil celo poseben oddelek, ki je serijska vozila opremljal z gosenicami, pri razvoju pa je sodeloval tudi izumitelj polgoseničarja Adolphe Kégresse. Kot osnova za polgoseničarje za saharsko avanturo je služil citroën B2 10 HP K1, za pogon pa je skrbel 1,5-litrski bencinski štirivaljnik, ki je moč 15 kilovatov razvijal že pri 2.100 vrtljajih na minuto in preko tristopenjskega menjalnika moč posredoval na gosenici. Polno naloženi avtomobili torej niso mogli potovati hitro, kar pa niti ni bilo pomembno, saj je bilo pomembno predvsem obvladovanje terena.

citroen prečkanje sahare | Avtor: Citroën Citroën

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.