Avto
180 ogledov

Po tirih priropotal prenovljeni dizel

Prenova vlaka SŽ
1/15
Benjamin Kovač
Slovenske železnice so začele postopno prenovo voznega parka. Prvi korak k prenovi je obnova dizelske potniške garniture 813/814-130, ki se je s predstavitveno vožnjo med ljubljansko železniško postajo in ljubljansko proizvodnjo SŽ - Centralne delavnice podala po slovenskih tirih.

Slovenske železnice so se za celovito obnovo dizelske garniture odločile, da bi potnikom ponudile čim boljše storitve. Poleg cene vozovnic in hitrosti vlaka je namreč prav udobje prevoza eden od dejavnikov, ki najbolj vplivajo na potnike, da se odločijo za vožnjo z vlakom.

Obnovo potniškega vlaka so Slovenske železnice zaupale podjetju SŽ - Centralne delavnice Ljubljana, ki tudi sicer vzdržuje in popravlja vse vrste vozil Slovenskih železnic, vključno z najsodobnejšimi lokomotivami in potniškimi garniturami.

Posodobitev skoraj 40 let starega vlaka 813/814-130 je bila doslej najobsežnejša prenova potniškega vlaka, investicija pa je bila vseeno približno 80 odstotkov nižja od nakupa novega vlaka.
Generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič je izrazil zadovoljstvo, da lahko sistem Slovenskih železnic takšne obsežne projekte opravi z lastnim znanjem in s kar najnižjimi stroški občutno izboljša ponudbo v potniškem prometu.

Obnova omenjene potniške garniture je le začetek obnove starih potniških garnitur. Po besedah direktorja Poslovne enote Potniški promet Boštjana Korena železnice letos načrtujejo celovito obnovo še treh starejših dizelskih vlakov, ki jim bodo v prihodnjih letih sledili še dodatni prenovljeni potniški vlaki.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 07:48 03.januar 2014.

    Izreden barvni desing . Se strinjam , še Gumolko prenovit , da bo ko bo še eno življenje dala skoz , exponat v žel. muzeju !

  • janezce 21:42 07.julij 2011.

    Pohvalno, vendar nekam na tesno se sedi , se vam ne zdi....?

  • geodet 10:58 07.julij 2011.

    luxuz * :)