Avto
8162 ogledov

Po zaslugi Slovenca lahko škode primerjamo z rolls-royci

Miha Škoda
1/4
Anže Petkovšek Miha Škoda, izdelovalec kristalnega srca Škoda.
Mladi slovenski inovator Miha Škoda je predstavil izdelek, zaradi katerega so lahko Škodina vozila nekaj posebnega.

Grafični 3D-znaki, ki krasijo motorne pokrove avtomobilov so danes postali velika redkost. Vidimo jih še na kakšnem mercedesu, pa rolls-roycih, po novem pa jih utegnete videti tudi na modelih znamke Škoda. 

Projeciranje logotipa Nov gadget Avto Nov gadget za avtomobiliste: projeciranje logotipa na cesto

Mladi slovenski inovator Miha Škoda je že pred dobrim desetletjem prišel na zamisel, da bi predstavil 3D znak za vozilo, ki ga je mogoče kupiti in namestiti na pokrov motorja vozila. Priimek Škoda je zgolj naključje, da je naredil 3D znak za vozila znamke Škoda. Bil je namreč vajenec na servisu vozil znamke Škoda, tam pa se je spoznal tako z zgodovino kot logotipom superba letnika 1938. Sam je imel do zdaj v lasti štiri škode. Na češka vozila so vezani tudi družinsko, v širšem družinskem krogu imajo kar 15 vozil znamke Škoda, je Miha Škoda pojasnil v pogovoru za zurnal24.si.

Miha Škoda | Avtor: Anže Petkovšek Kristalno srce Škoda Anže Petkovšek

Ponoči še bolje viden

Ideja je torej stara vsaj 15 let, pravi sogovornik, ki je leta 2009 ustanovil podjetje, ki je v Veliki Račni pri Grosuplju in se ukvarja s trženjem in prodajo izdelkov iz lastnega razvoja. Prvi 3D emblem je predstavil že pred leti, zdaj pa je nared druga generacija, ki je bolj napredna, atraktivnejša, ne posega toliko v aerodinamiko vozila, hkrati pa obogatena z led tehnologijo, kar pomeni, da v temi znak tudi sveti. 

Opel insignia Avto Opel po odhodu predsednika predstavil nov slogan in logotip

Inovator je o svojem izdelku in namerah preko patentnega biroja obvestil matično tovarno Škoda na Češkem, kjer niso nasprotovali uporabi logotipa. "V Škodini tovarni niso zahtevali licenčnine, pustili so mi povsem proste roke. Moj namen je bil vsem (strastnim) ljubiteljem in poznavalcem te znamke, ki ima za seboj že bogato zgodovino, ponuditi nekaj zaradi česa bo njihova škoda še bolj posebna,“ pravi sogovornik.

seat logotip cupra Ohoho! Avto Cupra ima nov logotip in novo vlogo znotraj Seata

Novi logotip, ki ponoči sveti v led tehnologiji, je izdelan iz medenine, ki ni občutljiva na zunanje vplive in je primerna za površinsko kromiranje, medtem, ko je logo steklen, vanj pa je vstavljena ledica, ki ponoči osvetljuje logotip. Pri montaži ni potrebna nikakršna predelava ali dodatna dela, v primeru, da se ga naveličamo, pa ga enostavno odstranimo, brez posledic za karoserijo vozila.

Miha Škoda | Avtor: Anže Petkovšek Kristalno srce Škoda Anže Petkovšek

Potencial doma in v tujini

3D emblem se prilepi na pokrov motorja, primeren pa je za uporabo na modelih škoda octavia, superb in kodiq. Škoda je prepričan, da potencial obstaja tudi v Sloveniji, rad pa bi prodrl na tržišča, kjer so Škodina vozila tradicionalno močno zastopana, to so Češka, Slovaška, Nemčija, tudi Hrvaška. "Razmišljal sem tudi o drugih znamkah, mnoge, kot sta BMW ali Peugeot, pa imajo svoje logotipe umaknjene v masko motorja in jih nimajo na pokrovu motorja."

BMW X7 iPerformance Avto BMW z novim logotipom

Škoda zagotavlja, da izdelek ne potrebuje homologacije, sam nikoli ni imel težav niti s policisti. Cena izdelka je 150 evrov. 

Komentarjev 6
  • AndY1 07:30 22.februar 2018.

    A veste, zakaj je Mercedes umaknil svoj emblem, ki je štrlel iz pokrova motorja in ga vdelal v masko vozila? Zaradi tega, ker je bil tisti štrleči emblem nevaren za pešca, če ga je voznik zbil in ga dobil na ...prikaži več haubo. Tale štrleča kljuka iz haube je smrtno nevarna za morebitnega pešca, ki ga nasadi nepreviden voznik!!! Avto s tako predelavo nikakor ne more dobiti homologacije, če si ga kdo vseeno natakne gor, pa mora biti takoj umaknjen s prometa. Da ne govorim o NCAP testu.

  • maximilian 23:59 21.februar 2018.

    Gregor Prebil, kaj si za takšen članek dobil ene 10 "licenciranih" znakov al si imel enostavno slab dan in napisal bedast članek s še bolj bedastim naslovom?

  • francl12 21:12 21.februar 2018.

    tole sklopucalo ni vredno niti 10€! Samo takšna bedarija, ki ti je pri vsakem pranju napoti, še manjka na avtu! Dat za to sranje 150€, da ga lahko potem brez poškodb odstraniš iz vozila...ta pa je svetovna....he,he,he...