Avto
613 ogledov

Podpisan ključni dokument za hitrejšo pot na Hrvaško

Kolona gneča Dragonja Žurnal24 main
Dolgoletni postopek za izgradnjo ceste Koper - Dragonja je na ministrstvu dobil zeleno luč.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je kar prek Twitterja sporočil novico, ki je zelo pomembna predvsem za vse prebivalce Obale, nato pa tudi za vse domače in tuje turiste, ki uporabljajo mejni prehod Dragonja za pot na Hrvaško. 

Vrtovec je objavil sklep o potrditvi predinvesticijske zasnove za hitro cesto Koper - Dragonja, ki ga je na osnovi že leta 2013 sprejete najustreznejše variante hitre ceste V1 izdelalo podjetje Omega Consult. 

Omenjeni sklep je pogoj za pridobivanje nadaljnje dokumentacije in pripravo projekta izgradnje. V dokumentu je zapisano, da znašajo predvideni stroški nove štiripasovnice po zdajšnjih cenah med 293 in 348 milijoni evrov. 

Projekt bo z različnimi viri investiral Dars, del denarja bo šel iz proračuna, računajo pa tudi na sredstva EU.

Gre za projekt z dolgo sivo brado, ki naj bi dokončno povezal mejna prehoda Škofije (Italija) in Dragonja (Hrvaška) prek hitre ceste H5. Trenutno je edina vez med Koprom in Dragonjo 15 kilometrov dolga cesta 1. reda, ki je prek Šmarskega klanca deloma preurejena v tripasovnico.

Za štiripasovnico je bilo izdelanih sedem različnih predlogov poteka trase. Izbrana trasa V1 sodi v sredino glede na ceno, predvideva pa novo 15,5-kilometrsko štiripasovnico med odsekom Sermin do mejnega prehoda Dragonja z več viadukti. Varianta V1 se začne v točki konca AC Divača – Srmin. Trasa v začetnem delu poteka po trasi obstoječe HC MMP Škofije – razcep Sermin – Kope, kasneje je v klancu proti Šmarju predviden dodatni pas za počasna vozila. Prek Šmarja se bo štiripasovnica približala obstoječi cesti, a bo ostala samostojna vse do mejnega prehoda. 

Na delu hitre ceste bo zaradi zahtevnosti terena in možnosti naletov hitrost omejena na 80 km/h.

Zaradi nove štiripasovnice bo Koper in njegovo zaledje zelo razbremenjeno prometa v območju od priključka Koper-center do križišča pri Tomosu, kjer še posebej v času turistične sezone vladajo neznosne prometne razmere. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.