Avto
66 ogledov

Poezija čolnarjenja po žensko

Če želite razveseliti zagnanega smučarja, se boste morale naučiti čolnarskega ma
1/33
Žurnal24 main
Niso le moški tisti sladokusci, ki se z užitkom prepustijo radostim sredi morja. Če ni primernih skiperjev, se lahko ženske lotite manevriranja tudi same.

Ob neugodnem vremenu in delovnem bremenu smo kar malo pozabili na morsko viharjenje. Stvar, ki se ji moški posvečajo tako silovito, vendarle intrigira tudi ženske, ki se pustijo omamiti soli na koži in bučnemu morju na čednem obzorju. Seveda se ne bomo menili za nesrečneže snobovske drže, tokrat se bomo posvetili pristnim ljubiteljem mokrega sladostrastja.

Na začetek navtične sezone nas je tudi letos opomnil nedavni portoroški sejem Internautica. Čeprav na njem kar mrgoli zgornježev obeh spolov, bomo njihov obstoj gladko prezrli. Na mestu dogodka pa smo se enooki v izogib primerjanju z njimi seveda elegantno skrili za objektiv. Tudi sredina tedna je prispevala k temu, da smo se lažje posvečali golim navtičnim objektom kot pa vikendaškim frajerskim subjektom. Večina resnih interesentov se je obregnila ob manjša plovila, trenutno na zalogi, ki bi jih kupci lahko koristili že to poletje. Kot vedno so namreč kritizirali spomladanski sejemski termin, ki skoraj ne omogoča realizacije naročil za to sezono. Ostalim navdušencem je bilo dovolj malo potipati valujoče vzdušje in s hudomušjem pregnati malodušje, vsakodnevnih stanj okrušje.

Tudi za najem jadrnice potrebujete izpit za voditelja čolna. © Nina Kokalj

 
Ženske kot akterke na morju
Obmorske urice so nas spomnile na agonijo ob pripravi na izpit za voditelja čolna. Ko je potrdilo enkrat v žepu, ni kaj razpravljati, a pot do tja je rahlo utrujajoča. Na trenutke nemogoča. Seveda, odvisno od inštruktorja, ki mu zaupaš učenje pomorskih veščin. In od načina pridobitve. Nekateri vrli navtiki si namreč upajo priznati, da so potrdilo kar kupili za okoli dvesto evrov pri nas ali še bolje, za sto kun na Hrvaškem. Pa jim je verjeti? Da, če gredo v letih proti veteranom, zadnje čase naj bi bila pravila namreč strožja.

Znanja, ki vodijo do potrdila
Sicer pa, če vzamete izkušnjo za prijetno zabavo, nova spoznanja ali dokazovanje kompetence, boste lekcije hitro osvojili. Ob osnovah navigacije in kartografije se v glavi prestavite na morje, od koder boste lažje zatikali šestila in spremenili zorni kot. Zakone o notranji plovbi predelajte s kakšnim navihanim pravnikom, pravila o izogibanju na morju pa z že vpeljanim pomorcem. Čaka vas še motoroznanstvo, kar za izkušene cestne voznice ne bo problem. V nasprotnem primeru veste, kdo vam lahko razsvetli pojme o taktih, batih in olju. Mornarska dela in veščine obsegajo priljubljene vozle, ki bodo spretnim ročicam prišli prav tudi na kopnem. Poznavanje meteoroloških razmer pa vam bo poleg varnosti na morju omogočalo tudi predvidevanje vremena na obali. Če ne drugega, boste dame z omembo Beaufortove lestvice osvojile kak sočen kos iz flote jadralcev.

Za tečaj boste odšteli okoli 150 evrov. © Nina Kokalj

 
Same svoje skiperke
Torej, prave pomorske navdušenke, ki želite ostati neodvisne od moških ali jim vsaj stati ob boku, si morate dotični izpit vsekakor omisliti. Dovolil vam bo upravljanje orjaka do 24 metrov dolžine, ne glede na vrsto in moč pogona. Tudi če vaše brbončice postavljajo sladko pred slanim in se v mislih že vozite po mirnem jezeru, vam bo potrdilo približalo bajno širino. Pa čeprav le za kako priložnost, dokler ne pridemo v formo za veslanje.

P. S. Na žalost za zmogljivejše zverine ta izpit še ne bo zadosten. Če plovilo, na katerem se znajdete, premore radijsko zvezo, boste morali na krovu imeti tudi junaka, ki bo z njo rokoval. Za upravljanje z radijsko postajo VHF-GMDSS boste namreč potrebovali še potrdilo o tej usposobljenosti. Mi smo ga prepustili moškemu delu posadke.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.