Avto
5384 ogledov

Poglejte novo generacijo simbola britanske avtomobilske industrije

land rover range rover
1/27
Land Rover
Land Rover je potem, ko so prejšnji teden na dan že prišle fotografije, zdaj uradno predstavil novo generacijo range roverja.

Kot lahko vidimo na fotografijah, je zunanjih sprememb bolj malo in so bolj zadržane narave. Drugače pa je s tehniko, saj športni terenec sloni na novi platformi, novi pa so tudi motorji, vključno s priključnimi hibridi. Obljubljajo tudi povsem električno različico.

Range rover 50 let Avto Podeželski gospod praznuje abrahama

land rover range rover | Avtor: Land Rover Land Rover

Zunanjih sprememb je torej bolj malo, a vendarle so. Žarometi so spremenjeni, maska je znižana in oblikovno poenostavljena, na spodnjem delu odbijača pa lahko vidimo tudi pravokotni vstopnik za zrak. Nekaj sprememb je tudi na boku, kjer opazimo predvsem kljuke, ki se pogreznejo v vrata, spremenjeni pa so tudi okraski na prednjem robu vrat. Zadnji del je doživel še največ sprememb, izstopajo pa predvsem tanke navpične luči, ki so povezane s črno bleščečo zgornjo in srebrno spodnjo letvijo.

Malce večji in digitaliziran

Seveda je spremenjena in bolj digitalizirana tudi notranjost, kjer je pred voznikom 13,7-palčna digitalna armaturna plošča, za infozabavne vsebine in upravljanje sistemov pa skrbi za dotik občutljivi 13,1-palčni zaslon. Tudi potnikom na zadnjih sedežih so lahko na voljo 11,4-palčni zasloni. Na voljo so seveda vsi sistemi, ki jih že poznamo iz drugih avtomobilov te znamke, pri Land Roverju pa izpostavljajo predvsem obilo možnosti prilagoditve avtomobila osebnim željam kupca.

land rover range rover | Avtor: Land Rover Land Rover

Novi range rover je v primerjavi s predhodnikom malce večji, večja pa so tudi kolesa, ki segajo do velikosti 23 palcev. Dolžina se je za 52 milimetrov povečala na 5.052 milimetrov, k čemur je v primeru različice s podaljšano medosno razdaljo treba dodati še 200 milimetrov, medosna razdalja pa je daljša za 75 milimetrov.

Land Rover Defender Iz prve roke Avto Se je legenda polenila? Preverili smo.

Ta izhaja tudi iz dejstva, da je novi range rover nastal na Land Roverjevi novi modularni platformi MLA-flex, ki omogoča predvsem vgradnjo zelo različnih pogonskih sklopov, od motorjev na notranje zgorevanje, preko priključnih hibridov do električnega pogona. Ta pride leta 2024.

land rover range rover | Avtor: Land Rover Land Rover

Elektrifikacija

Osnovno ponudbo pod motornim programom predstavlja 3-litrski vrstni šestvaljnik z blagim hibridom P400, ki z močjo 395 'konbjev' pskrbi za pospešek v 5,8 sekunde do 100 kilometrov na uro. Nad njim je 4,4-litrski biturbo motor V8 z močjo 523 'konjev', ki mu enak podvig uspe v vsega 4,4 sekunde. Na voljo bo tudi 3-litrski turbodizelski šestvaljnik z močema 296 in 345 'konjev'.

land rover defender, james bond 007 Video Avto Klenega terenca niso mogli ustaviti

Priključna hibrida bosta po novem dva, ki oba obetata do 100 kilometrov električne vožnje. Pri obeh namreč za osnovo skrbi bencinski šestvaljnik v kombinaciji s 105-kilovatnim elektromotorjem, ki je vgrajen v menjalnik, in litij-ionsko baterijo s kapaciteto 38,2 kilovatne ure. Range rover P440e razpolaga s sistemsko močjo 434 'konjev', P510e pa z močjo 503 'konjev'.

land rover range rover | Avtor: Land Rover Land Rover

Štirikolesni volan serijski

To ni vse, kar je na tehničnem področju novega. Range rover bo namreč odslej serijsko na voljo s krmiljenjem zadnjim koles, ki je s 7-stopinjskim zasučnim kotom omogočilo obračalni kot vsega 11 metrov. V osnovnih različicah bo pogon dvokolesni, sicer pa štirikolesni, serijski pa bo tudi aktivni zadnji diferencial. Za prehode med načini vožnje bo skrbel že znani vmesnik Terrain Response.

Jaguar E-pace Prehod Avto Mačke bodo samo še električne

S prilagodljivimi blažilniki so kombinirane tudi zračne vzmeti, ki jih krmili 48-voltna elektronika. Vzmetenje sicer za prilagajanje blaženja uporablja celo podatke iz navigacijske naprave. Range rover kljub udobju in vsem pritiklinam sodobnega razkošnega avtomobila ostaja tudi pravi terenec, kar denimo nakazuje podatek, da lahko vozi po vodi do globine 0,9 metra.

land rover range rover | Avtor: Land Rover Land Rover

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.