Avto
2862 ogledov

Pojdi kamorkoli in se varno vrni domov

Toyota land cruiser
1/11
Toyota
Toyota je predstavila novo različico povsem novega terenca land cruiser 300, ki je nastal na filozofiji: Pojdi kamorkoli in se varno vrni domov.

Toyota land cruiser se ponaša z več kot 70-letno tradicijo, zato ga v svetu avtomobilizma označujemo za eno od ikon. V tem času je bilo v 170 državah prodanih že več kot deset milijonov primerkov terenca, ki slovi po voznih zmogljivostih izven utrjenih poti.
Toyota je zdaj predstavila povsem novo različico land cruiser 300, ki na trg prihaja poleti letos, a v Slovenijo ne po zapeljal. Gre za prvo različico SW (station wagon) po modelu LC 200, ki je bil predstavljen leta 2007. Modelu LC 300 bo pripadla vloga vodilnega terenskega modela znamke Toyota. 

Toyota land cruiser | Avtor: Toyota Toyota

Toyota land speed cruiser U, kakšna brzina Avto Toyota ima najhitrejšega suva na svetu

Krepko je "shujšal"

Vozilo je zasnovano na povsem novi platformi, opremljeno je z novimi motorji in menjalnikom. Poleg tega se ponaša s številnimi inovacijami in izboljšavami, ki so premierno predstavljene in vgrajene prav v ta model in še izboljšujejo njegove terenske zmogljivost, varnost in zanesljivost.

Toyota land cruiser | Avtor: Toyota Toyota

Toyota land cruiser se ponaša z bogatim izročilom. Še vedno vsebuje lastnosti ikoničnega terenca BJ, ki ga je Toyota predstavila daljnega leta 1951. To je bil izjemno zmogljiv in trpežen terenec. Postal je sploh prvo vozilo, ki se je povzpelo do šeste kontrolne točke najvišje japonske gore Fudži. S svojo mogočnostjo in močjo je takoj prepričal tudi japonsko policijo in ta ga je začela uporabljati na vseh koncih dežele vzhajajočega sonca.

Tokrat je Toyota prvič uporabila platformo TNGA za zasnovo vozila z letvasto šasijo. Platforma GA-F ohranja terenske zmogljivosti, hkrati pa izboljšuje torzijsko trdnost, moč in dinamično ravnotežje ter pomaga vozniku z izboljšanimi zmogljivostmi na urejenih podlagah. Poleg tega je osnova za namestitev novih tehnologij, znižanje teže in težišča avtomobila.

Toyota land cruiser | Avtor: Toyota Toyota

Toyota bZ4X koncept Prihodnji RAV4? Avto Toyota presenetila z električnim suvom

Šasija je precej lažja in ponuja boljšo torzijsko trdnost. Novinec je za 200 kg lažji od svojega predhodnika. Vozilo je opremljeno z novim sistemom vzmetenja, ki so ga mojstrski vozniki preizkušali tudi na legendarnem reliju Dakar. Želeli so namreč ustvariti terensko vozilo, ki ga poleg izjemnih terenskih zmogljivosti odlikujeta tudi preprosto upravljanje in lahkoten nadzor na urejenih in neurejenih podlagah. 

Toyota land cruiser | Avtor: Toyota Toyota

Tako se je Aiko Toyoda priklonil v znak opravičila lastnikom vozil slavne japons Avto Zakaj želijo utišati nasprotnika popolne elektrifikacije vozil?

Šestvaljnik zmogljiv kot V8 motorji

Posebna pozornost delovanja vzmetenja je bila posvečena optimalni artikulaciji koles, s katero so dosegli, da imajo pnevmatike tudi na zelo zahtevni podlagi nenehen stik s podlago. Poleg tega so še dodatno izboljšali sistem E-KDSS (Electronic Kinetic Dynamic Suspension System). To je prvo vozilo znamke Toyota, ki je opremljeno s posebnim multiterenskim monitorjem, ki vozniku omogoča pregled nad terenom in položajem koles. Ta sistem samodejno ocenjuje kakovost podlage in ji prilagaja način vožnje.

Toyota land cruiser | Avtor: Toyota Toyota

Avtomobilski ključi Avto To so najbolje prodajani avti na svetu

Nov je motor V6 Twin-Turbo. Gre za 3,5-litrski bencinski in 3,3-litrski dizelski motor. Oba sta opremljena z 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki v primerjavi s predhodnim modelom za približno 10 odstotkov zmanjšuje porabo goriva in emisije C02. 

Komentarjev 1
  • izy 13:23 15.junij 2021.

    Gršega zadka niso uspeli narediti. Predno gledam tehnične karaktaristike in ceno, te že oblika čisto odbije.