Avto
21 ogledov

Policija bo po nesreči zaplenila telefon

Telefoniranje med vožnjo Shutterstock
Policija v Veliki Britaniji je napovedala odločen boj proti mobilnikom za volanom. Slovenska policija "ugotavlja vzorčno povezavo med posledico in dejavnikom."

V Veliki Britaniji so policisti dobili navodila, naj vsakič, ko posredujejo pri prometni nesreči, udeležencem odvzamejo mobilnike in jih upoštevajo kot morebitne dokaze pri ugotavljanju krivde.

Policisti bodo namreč preverjali, ali je udeleženec tik pred nesrečo klical ali pošiljal sporočila oziroma kako drugače uporabljal telefon, poroča Daily Mail.

Odločitev sledi pritiskom vlade in nevladnih organizacij, ki želijo zmanjšati uporabo mobilnikov med vožnjo. Po predvidevanjih britanskih varnostnih strokovnjakov naj bi namreč vsako leto po državi 500 ljudi umrlo, zato ker so udeleženi vozniki tik pred tem pošiljali SMS, odgovarjali na e-pošto ali nalagali sporočilo na socialna omrežja. Že doslej so britanski policisti zaplenili telefon, če je bil kdo v nesreči poškodovan ali je celo umrl. 

Tudi negativne plati

Nevladne organizacije s področja varnosti prometa so že pozdravile odločitev, čeprav nekateri opozarjajo na možnost nesorazmernosti takšnega postopanja policistov, saj da bodo vozniki ostajali po več dni brez telefona že po kakšnem blagem trku na parkirišču. Tu je še vprašanje, kako bodo omejene voznikove pravice, ker bo ostal brez telefona in kako bo poslej sploh obvestil svoje bližnje, da je bil udeležen v nesreči.

Britanska vlada sicer resno  razmišlja tudi o precejšnji zaostritvi kazni za vse, ki za volanom uporabljajo telefon. Tako naj bi podvojili denarno kazen ter predpisali še šest kazenskih točk. Da dobite sodno prepoved vožnje, je v Veliki Britaniji dovolj že 12 kazenskih točk.

Komentarjev 9
  • vzev 14:00 29.julij 2014.

    Preberi si še enkrat moj komentar. Kaj sem kje napisal, da SMS-i niso nevarni. Preberi še enkrat pa boš videl, da sem napisal, da bi bilo potrebno pisanje SMS-ov strogo kaznovati. Pogovor po telefonu je pa čisto nekaj drugega. Tam ...prikaži več pa sploh ne rabim pogledat na telefon, da se javim. Cigareti so 100 krat bolj nevarni pa jih ne prepovejo. Ti rabiš cigaret dobiti iz škatle, moraš dvigniti še vžigalnik, pa še prižgati si moraš cigaret. Sedaj mi pa povej kaj vzame več časa, da jaz dvignem telefon in pritisnem na tipko, ki vem točno kje je, ali pa da si prižgeš cigaret.

  • Johan Spohan 13:53 29.julij 2014.

    Še en bebec, ki je tako pomemben samemu sebi da mora blebetati v telefon med vožnjo.

  • NeAnonimni 12:38 29.julij 2014.

    Ni problem telefon v roki ampak to, da bereš informacije s telefona in nisi pozoren na vožnjo. Uspredi vozjo avti, ti gledaš dol pišeš, bereš, avti uspredi zabremzajo, ti še vedno bereš in bum.. Logično..