Avto
1227 ogledov

Policija je od danes precej hitrejša

Policija
1/16
Andrej Leban
Za policiste je bil danes praznik, saj so prejeli v operativno uporabo številna nova prevozna sredstva, med njimi največ motornih koles. Tudi hitri prestrezniki so med njimi.

Po letih stagnacije in propadanja policijskega voznega parka je letošnje leto za policiste precej bolj pozitivno, saj so z večimi javnimi naročili uspeli zapopolniti najbolj kritična področja na področju motornih vozil. Nedavno so pričeli uporabljati tudi nekaj novih zmogljivih terenskih vozil, ki jih je kot zmagovalka razpisa prispevala Toyota oziroma njen slovenski zastopnik.  

Danes pa so javnosti razkazali še 30 novih motornih koles BMW R 1200 RT SF, ki bodo namenjeni prometnim policistom. Isti tip motorjev uporabljajo številne policije in reševalne enote po svetu, med drugim denimo v Veliki Britaniji in celo v posameznih zveznih državah v ZDA. Motocikel je v civilni različici pobral tudi številne nagrade za najboljši motocikel na trgu. 

"Z motornimi kolesi so policisti veliko bolj mobilni, saj predvsem pri večjih zgostitvah prometa z osebnimi vozili veliko težje pridejo na določeno točko. Motorna kolesa so nepogrešljiva tudi pri spremstvih varovanih oseb in izvajanju spremstev razlličnih kolesarskih in drugih prireditev," pojasnjujejo pri policiji. Hkrati po zaslugi večje mobilnosti zmorejo pokrivati precej večje področje nadzora. 

Kako krvavo potrebni so bili motorji, priča dejstvo, da so zadnje tovrstno naročilo izvedli davnega leta 2008, pa še takrat so kupili le 14 motornih koles znamke Yamaha,  FJR 1300.

"Sedaj bodo v ospredju kadrovske okrepitve," je ob predaji novih vozil v roke policistov z zadovoljstvom dejalgeneralni direktor Marjan Fank. Napovedal je, da bodo na podlagi novih usmeritev pri izobraževanju policistov prve sveže kadre v policijskih vrstah dočakali čez kakšno leto. Ob tem je še dodal, da so uspeli tudi z razpisi za nove uniforme in druga specialna oblačila, tako da so izpolnili tudi ta predpogoj za zadovoljstvo policistov. 

Tudi za v dež

Policisti, ki so se danes postrojili ob svojih novih lepotcih, niso mogli prikriti ponosa. "Stari motorji so imeli že veliko kilometrov, okvare so bile zato pogostejše," je povedal eden od njih. In potem nadaljeval nekoliko tišje: "Čisto odkrito, za naše delo so motorji znamke BMW precej bolj primerni od yamah. Drža je bolj udobna kot na yamahah, kar je po 12 urah na motorju še kako pomembno. Imajo tudi precej več prostora za različno opremo."

Drugi policist, ki je dajal že z videzom vedeti, da je na policijskih motorjev različnih modelov prebil ogromno let, pa je veselo razpredal o varnosti, ki jih novi motorji nudijo pri zahtevnem delu policistov na motorju. Zaradi zasnove in prilagodljivih asistenčnih sistemov namreč omogočajo tudi varno vožnjo v dežju. 

Policija in nova vozila | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
SF v imenu pomeni, da gre za policijsko izvedenko. V primerjavi s civilno različico imajo policijski motorji že serijsko ojačane sestavne dele, denimo podvozje, s čimer so prilagojeni dodatnim obremenitvam, preurejeno imajo tudi ergonomijo stikal, saj so dodana stikala za luči, sireno in radijske zveze, da policistu ni potrebno odmikati rok s krmila. Motorji imajo Brembo zavore z najnovejšim ABS sistemom proti zdrsu zadnjega kolesa in možnost izbire programa za slabo vreme, ki prilagodi delovanja motorja in varnostnih sistemov. Takrat je prenos moči manj sunkovit, sistem proti zdrsu gnanega kolesa pa še bolj občutljiv. Policistu več udobja nudita tudi električno nastavljivi vetrobran in ogrevanje ročk.

Policijski motorji imajo tudi različne nastavke za policijsko opremo in seveda vgrajene policijske luči in sireno. Da je elektrike za dodatne porabnike vedno dovolj, skrbi dodan akumulator. Ker gre za razliko od civilnih izvedenk za enoseda, je za voznikom več prostora za opremo.

Dvovaljni motor pri policijskih izvedenkah ohranja 92 kW moči (125 KM), bokserski motor ima tudi enako navora - 110 Nm. Pospešek do 100 km/h je 3,4 sekunde. Motor tudi že ustreza najnovejšemu euro 4 okoljskemu standardu.

Odslej v ogledalih prežite na nove passate

Poleg omenjenih motorjev so prometni policisti odslej bogatejši tudi za osem vozil, ki so namenjena ogledu krajev prometnih nesreč. Od tega je šest vozil manjših dostavnikov (VW caddy). Kot je za zurnal24.si pojasnil vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun, gre pri nabavi manjših dostavnikov za novost pri policiji, pri čemer so za ugodnejšo ceno lahko nabavili več vozil. Tako bo lahko svojega dobila vsaka postaja prometne policije v državi. Večja dva kombija (VW T6) pa bosta pokrivala po dve postaji. 

Policisti so pokazali tudi nova dva hitra prestreznika, civilni vozili, v kateri bodo v kratkem vgradili sistem za nadzor prometa PROVIDA. Skupaj bodo sicer v vozni park sprejeli pet takšnih VW passatov nevpadljivih barv, a z močnimi dizelskimi motorji (140 kW/190 KM) ki bodo lovili prehitre voznike po cestnem omrežju, nadzorovali varnostno razdaljo in odkrivali hude kršitve cestnoprometnih pravil. Še devet takšnih vozil so nabavili v zadnjih dveh letih, vsa pa so namenjena zamenjavi iztrošenih prestreznikov starejših letnikov. 

Sistemov PROVIDA  ponudnik sicer še ni dobavil policiji, po besedah njenih predstavnikov naj bi se to zgodilo še ta mesec, tako da bo v nova vozila sistem vgrajen še v letošnjem letu.

Za več nadzora nad početjem voznikov bo skrbelo tudi pet novih civilnih dostavnikov, ki bodo imeli v zadku vgrajene radarske sisteme.

Policija opozarja, da so letos doslej v primerjavi z istim obdobjem lani resda obravnavali za odstotek manj nesreč in da so v statistiko vpisali manj lažje (-3 odstotke) in hudo (-11 odstotkov) telesno poškodavanih, a je hkrati umrlo že 117 ljudi, kar je sedem odstotkov več kot lani. Med najpogostejšimi vzroki za nesreče je prav prehitra vožnja. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar ecipeci
    ecipeci 14:46 16.november 2016.

    Ce bi tisti v vozilih vrednih 500€ vozili po predpisih jih verjetno ne bi ustavljali.Ne vem zakaj bi jih zato moralo biti sram.

  • romy 12:20 16.november 2016.

    O Hondinih motorjih pa nič,kot da so se slabo obnesli..Cenejši in kvalitetnejši od BMW-jev,upam trdit

  • alojzr 23:27 15.november 2016.

    "Tudi hitri prestrezniki so med njimi."Še malo, pa bodo imeli tudi bombnike, jurišnike, podmornice in torpednjače.