Avto
909 ogledov

Policisti bodo kukali v kabine

Tovornjakar na telefonu
1/5
Policija
Policija nad voznike tovornjakov, ki med vožnjo počnejo še vse kaj drugega, kot le držijo volan (ali pa še to ne), z novim orožjem. Posebna kamera bo kar med vožnjo pokukala v kabino.

Vozniki tovornjakov se zaradi svojega položaja sedenja visoko v kabini počutijo varne pred pogledi drugih udeležencev v prometu, še posebej policistov. A prav med tovornjakarji možje v modrem opažajo vse več telefoniranja, neprimernega držanja volana, nepripetih voznikov in celo uporabe prenosnikov za ogled filmov med vožnjo.

Nad takšne kršitve gredo odslej policisti s posebej predelanim kombijem, ki ima na strehi nameščeno kamero. Ta je na takšni višini, da med vožnjo kombija mimo tovornjaka zlahka posname, kaj počne voznik težkega vozila v tistem trenutku. V kombiju sta poleg voznika še dva policista, od katerih eden upravlja s kamero, drug pa spremlja morebitno kršitev. Če jo zazna, obvesti patruljo, ki vozi na razdalji za kombijem, ki nato tovornjakarja na primernem mestu ustavi in ga seznani s kršitvijo. Posnetek kršitve velja kot dokaz, kamera pa deluje v vseh svetlobnih razmerah, torej tudi ponoči. 

Kot so povedali na policiji, za novo nadzorno vozilo niso tratili sredstev, saj gre za rabljeno opremo, ki je bila doslej uporabljena za druge policijske naloge, a jo niso več potrebovali in so jo v njihovih delavnicah zgolj združili kamero s kombijem. Medtem ko v tujini za podobne namene uporabljajo posebne avtobuse in podobna vozila, je slovenska rešitev precej bolj mobilna, zaradi višje hitrosti pa lahko preveri tudi več tovornjakov v nekem časovnem obdobju. 

Nadzor se krepi, še posebej po tragični nesreči

Predstavniki policije zavračajo očitke, da se nadzoru tovornega prometa doslej niso posvečali dovolj in v dokaz navajajo številke, ki dokazujejo stopnjevanje obravnavanih tovornjakarjev. Zanimivo je, da je med krišitelji približno polovica slovenskih in polovica tujih tovornjakov, a je, ko je govora samo o nadzoru na avtocesti, slednjih veliko več, saj je večje tudi njihovo število.

Neuradno pa na policiji priznavajo, da je bila prelomna točka glede precej bolj načrtnega nadzora zlasti tujcev nedavna nesreča na štajerski avtocesti, ko je voznik tovornjaka na odstavnem pasu treščil v policijski kombi. Pri tem so umrli trije policisti. 

Komentarjev 7
  • Vojko Renko 18:12 14.avgust 2014.

    Škoda, da so se tega spomnili šele, ko so umrli njihovi kolegi, ko umira raja je pa itak vseeno

  • Vojko Renko 18:12 14.avgust 2014.

    Škoda, da so se tega spomnili šele, ko so umrli njihovi kolegi, ko umira raja je pa itak vseeno

  • fowler 17:57 14.avgust 2014.

    v nemčiji policaji snemajo iz avtodoma, da niso sumljivi...