Avto
21 ogledov

Policisti brez avtov, ker ne bi zmagal "ta pravi"?

Policija, provida, passat Saša Despot
Notranje ministrstvo je razveljavilo razpis za skoraj 400 policijskih avtomobilov. Uradno, ker so bili ponudniki predragi, a slednji mislijo, da je bil predrag le eden.

Od razpisa za skoraj 400 novih službenih avtomobilov, kombijev, motorjev in prikolic, ki so ga objavili maja, bodo policisti dobili le dve vozili, pa še ti bosta povsem običajna civilna avtomobila (renault megane grandtour) brez dodatne policijske opreme. Uspešno so našli tudi izvenkrmni motor za čoln. Vseh preostalih 12 sklopov javnega razpisa, katerega skupna vrednost je bila ocenjena na 10,1 milijona evrov, za veliko večino avtomobilov pa bi kar tri četrtine sredstev primaknila EU, je strokovna komisija ocenila za neuspešne. Kot pojasnjujejo na policiji, "gre v večini primerov za to, da ponudbe presegajo zagotovljena sredstva naročnika oziroma cene ponujene dodatne policijske opreme presegajo cene na trgu oziroma ocenjeno vrednost naročnika."

Nenavadni pogoji

Pri večini sklopov so ugotovili tudi tehnično neustreznost ponujenih vozil. V Žurnalu smo že ob objavi razpisa opozorili, da so tehnični pogoji, ki so jih postavili morebitnim ponudnikom, čudni in zelo diskriminatorni, saj sta 156 iskanim vozilom po pogojih povsem ustrezala le dva takratna modela na trgu, 155 iskanim avtomobilom le še en, 15 vozil pa glede na prvotne pogoje sploh ni obstajalo.

Čakanje na favorita

Naši sogovorniki iz kroga trgovcev z avtomobili so nad izidom razpisa razočarani, a hkrati pravijo, da jih odločitve strokovne komisije ministrstva za notranje zadeve ne presenečajo več. V preteklosti se je namreč že večkrat zgodilo, da so razpis razveljavili, potem ko so imeli na mizi ugodnejšo ponudbo "netradicionalnega" dobavitelja policijskih vozil. "Verjetno bodo zdaj nekoliko počakali, nato pa našli način, kako predrugačiti pogoje tako, da bo zmagal njihov favorit," pravi eden od sogovornikov, ki ni želel biti imenovan. "Po naših informacijah v komisiji, ki pripravlja razpise, te že leta sestavljajo isti ljudje," še dodaja."

Kako poceni bi morali biti?

Argument za zavrnitev, da so bili ponudniki dragi, je sicer precej nenavaden tudi s stališča, da je vsak tak posel za trgovce z avtomobili izredno pomemben, tudi če s samo prodajo avtomobila ne ustvarijo velikega dobička. Marsikateri zmagovalec razpisa v preteklosti je tako šel v ponudbi tudi globoko pod ceno, ki bi jo za avtomobil plačal običajen kupec s popusti vred. A na drugi strani si s takšnim poslom trgovci precej povečajo prodajno statistiko, hkrati pa imajo tudi zagotoveljeno delo za znamkine servise.

Komentarjev 5
  • privat 13:07 09.oktober 2013.

    kaj so predragi...policija bo že svoje žrtve prisilila da se vse izplača oz. da je za policijo ubistvu zastonj. Kakor vidimo vedno več policajev,pa carinikov,pa nekih dursovcov,in raznih inšpektorjev,....vse to bo še šlo zelo kratki čas ,in uniformiranci bodo nas ...prikaži več začeli pretepati(to se že dela ,vendar z sankcijami)ustrahovati(to že delajo)...jemalti(to že delajo) krasti(to že delajo)..koliko je do reakcije na tako početje???

  • Ronald Reagan 20:20 08.oktober 2013.

    hehe, bravo...

  • Zvone Ertl 18:20 08.oktober 2013.

    Jezi me da zmeraj govorijo, nekateri so v ozadju,ne povedo pa kdo in kaj.Če ste sigurni povejte in potem za tem tudi stojte.Vedno samo nekakšne insinuacije,to je pa to , ne upa ziniti nobeden!