Avto
2921 ogledov

Polom tovarniških sistemov proti Android Auto in CarPlayju

Opel Android auto in apple carplay Opel
Kaj je bolje uporabljati, tovarniško navigacijo ali Applov CarPlay oziroma Googlov Android Auto?

Primerjava Googlovega Android Auto in Applovega CarPlay z vgrajenimi infozabavnimi sistemi je pokazala na velik razkorak v prijaznosti v istem avtu.

Ameriška organizacija AAA, specializirana za varnost voznikov in prometa, je naredila primerjalni test, kako enostavno je upravljati s funkcijami, kot je telefoniranje in vnašanje naslova v navigacijo. Na eni strani so imeli Googlov in Applov vmesnik, ki ga ima vgrajenega vse več avtomobilskih modelov, na drugi pa vgrajene sisteme v modelih proizvajalcev Kia, Chevrolet, RAM, Honda in Ford. 

Skupna ugotovitev je, da je upravljanje prek Android Auta in CarPlayja bistveno enostavnejše in prijaznejše, kar na cesti lahko pomeni veliko manj distrakcije zaradi potrebe po odmikanju oči s ceste in rok z volana. Hkrati sta oba sistema programsko tudi veliko hitrejša pri premikanju med funkcijami. 

Za primerjavo, v povprečju sta Android Auto in CarPlay pet sekund hitrejša od vgrajenih sistemov pri telefoniranju in kar 15 sekund hitrejša pri vnosu in zagonu navigacije, je pokazala študija. 

Po mnenju direktorja AAA Davida Yanga niti sistema Googla in Appla nista brez napak, vseeno pa sta dokazala, da ima programska oprema, ki jo najdemo v pametnih napravah, velike potenciale za izboljšanje varnosti med vožnjo, saj nenazadnje ponuja tudi enostavnejši in dobro znan dizajn. 

Dva od petih testiranih vgrajenih infozabavnih sistemov (Ford in Honda) sta se izkazala kot zelo naporna za upravljanje, ostali trije pa kot zmerno naporni. Obstajajo pa tudi razlike v delovanju pri Android Auto in CarPlay glede na to, v kateri tovarniški sistem sta vgrajena. 

Kakšna je razlika med Android Autom in Car Playjem?

Raziskovalci so naredili tudi primerjavo med Android Autom in CarPlayjem. Slednji je manj naporen za pošiljanje sporočil, Android Auto pa je prijaznejši za upravljenje z navigacijo. Googlov sistem je tudi nekoliko boljši pri glasovnem upravljanju, Applov pa pri vizuelni komunikaciji prek ikon, so navedli pri AAA.

Tudi sistemi v novih avtomobilih v Sloveniji imajo vse pogosteje vgrajena oba sistema, vendar pa Googlov Android Auto pri nas še kar nima uradne podpore za delovanje.

Po ocenah AAA je samo v ZDA v povezavi z distrakcijo med vožnjo vsako leto skoraj 400.000 poškodovanih v prometu, 3.500 ljudi pa umre. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • BozidarFrelih 07:14 29.junij 2018.

    Kakšna bolezen pa je tale distrakcija, da kar umreš zaradi nje? A je nalezljiva ? Saj če ne znate napisati po slovensko lahko uporabite tudi latinsko ime. SSKJ : distrákcija -e ž (á) 1. med. naravnavanje izvinjenih sklepov ali zlomljenih ...prikaži večjenih kosti z nategovanjem: distrakcija je bila za ponesrečenca zelo boleča 2. psih. trenutna motenost pozornosti zaradi nepomembnega dražljaja ♪