Avto
6001 ogledov

Polom trajnostne mobilnosti v Parizu

Car sharing
Pariz ne more več biti idol tistih, ki zagovarjajo deljenje avtomobilov.

Kot eno od rešitev za trajnostno mobilnost njeni zagovorniki stalno poudarjajo delitev prevoznih sredstev, recimo koles in avtomobilov. Oboje je močno prisotno že tudi po slovenskih mestih, a Pariz je dokaz, da so lahko visoki "zeleni" ideali nekaj, stvarnost pa povsem drugo. 

V Parizu so orali ledino pri car-sharingu manjših električnih avtomobilov za kratke mestne vožnje, saj so jih znotraj programa Autolib uvedli že leta 2011, še štiri leta prej pa program izposoj koles Velib. Po pisanju Automotive News pa sta sedaj oba programa postala hudo finančno breme za mestne oblasti, saj jim za prihodnjih pet let napovedujejo skupno izgubo kar 300 milijonov evrov. Seveda bi morali večino tega stroška pokriti davkoplačevalci, pa če uporabljajo sharing ali ne. 

Kaj je šlo narobe?

Bollore, francoska družba, ki za program Autolib izdeluje majhne električne avte, je napovedal, da bo v primeru izgube pogodbe v nekaj dneh z ulic umaknil vsa vozila. Ta sicer med Parižani niso bila preveč čislana, veliko je bilo kritik na slabo vzdrževanje in umazanijo, ki je čakala stranko.

Pri izposoji koles pa se je zalomilo pri prehodu s prvotnega in sicer zelo uspešnega ponudnika na novo start-up podjetje, ki je lani mestne oblasti prepričalo v prenovo in razširitev programa. A je nato zmoglo vzpostaviti komaj dobro polovico postaj v primerjavi s prejšnjim sistemom, vmes pa je mesto že osvojila agresivna konkurenca, ki za svoja rent-a-kolesa ne potrebuje postaj.

Debakel v Parizu pošilja jasno sporočilo, kako se mestne oblasti ne smejo lotiti trajnostne mobilnosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Audrey_Clement 08:40 27.junij 2018.

    Najboljša ponudba ,,,,,, Google zdaj plačuje 228 do 317 evrov na uro za delo na spletu od doma. Prejel sem 32485 EUR pri mojem prvem plačilnem preverjanju v mesecu za 3-4 ure, ki delajo na dan, in sem hotel to ...prikaži več deliti z vami, ker iščejo nove ljudi, da se pridružijo njihovi ekipi in zdaj zelo priporočam vsem, da se prijavijo samo p0 spletnemm mestu ●●●● ❥❥❥❥ ❥❥❥❥ www.WebJob8.Com