Avto
64924 ogledov

Polomija novega ruskega avtomobila

moskvič 3
1/8
Moskvič
Moskovska avtomobilska tovarna je novembra lani s precej optimizma začela izdelovati novi moskvič 3, vendar ta ni tako uspešen, kot so si želeli.

Do danes so namreč izdelali okrog 600 avtomobilov, prodali pa so jih le šest. In  še ti so šli v glavnem v javne ustanove, le enega je kupil zasebnik. In še ta je uradnik v moskovski javni upravi.

moskvič 3 | Avtor: Moskvič Moskvič

Pred dvema mesecema se je vse zdelo drugače. Ruska znamka Moskvič je namreč tedaj v nacionalizirani Renaultovi tovarni pod svojim imenom lansirala preimenovanega kitajskega športnega terenca JAC JS4. Do konca leta so iz uvoženih komponent sestavili 600 moskvičev 3. 400 jih ima motorje z notranjim zgorevanjem, 200 pa je električnih. Njihova prodaja je stekla 21. decembra lani, torej tik pred novim  letom. Načrti so veliki, saj Moskvič po vsej državi odpira prodajne salone in bi do konca leta rad izdelal okrog 50.000 avtomobilov.

Kama atom, ruski električni avtomobil Prvi električni Avto Novi ruski avto s pomenljivim imenom

Novinarje ruske spletne strani Drom.ru je zato zanimalo, kako se je novi moskvič obnesel v prvih dneh prodaje. Pregledali so statistične podatke o registracijah novih vozil in prišli do nenavadnega spoznanja. Velikih številk sicer niso pričakovali, saj je bil avtomobil pred novim letom na trgu šele dobrih deset dni in še med njimi je bilo veliko praznikov, vendar so jih številke kljub temu presenetile. Kupce je namreč doseglo natanko šest avtomobilov. In celo med temi je le enega prejel zasebnik, Maksim Liksutov, vodja oddelka za transport mesta Moskve. Ostale so naročila podjetja in državne ustanove. Dva sta električna.

moskvič 3 | Avtor: Moskvič Moskvič

Ti podatki sicer ne nakazujejo, da bi reinkarnirana moskovska avtomobilska znamka lahko postala prodajni hit, vendar bo lahko tudi drugače. Prodaji moskvičev bo gotovo koristilo dejstvo, da v Rusiji zaradi ukrajinske vojne primanjkuje novih avtomobilov. Po ustavitvi uvoza zahodnih avtomobilov je namreč ruski avtomobilski trg padel za 59 odstotkov.

moskvič aleko Avto Rusom uspelo nemogoče

Zanimivo je, da bodo poleg moskviča 3 še naprej prodajali tudi kitajski "original" JAC JS4. Teh so menda decembra prodali 64, torej je bil tudi konec decembra uspešnejši od moskviča 3.

moskvič 3 | Avtor: Moskvič Moskvič

 

Komentarjev 34
  • Grof 15:50 20.januar 2023.

    Si se zmotil, Slovenija,ne Rusija, tam ne rajajo, ni golobov

  • Ender3 18:40 18.januar 2023.

    No ja za tiste, ki verjamejo vsebini tega prispevka še posebno za trolarje.. https://youtu.be/8BPpauizFbo

  • peter3 14:33 18.januar 2023.

    Idealen avto za nase partijske dihurje in rusofilske levuharje.