Avto
171 ogledov

Popust za velike družine, a tudi birokratski postopki

Vinjeta 2013 Dars
Velike družine in invalidi bodo za letno vinjeto za kombije oz. nov cestninski razred 2B, v katerega se uvrščajo dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, namesto 220 evrov plačali 110 evrov, kolikor stane običajna letna vinjeta za avtomobile.

Družba za avtoceste v RS (Dars) je začela 1. decembra prodajati samo letne vinjete za leto 2014, ki so zaradi novega cestninskega razreda 2B v javnosti v minulih mesecih sprožile veliko polemik. V ta razred, ki ga je Slovenija pred uvedbo vinjet leta 2008 sicer že poznala, sodijo namreč dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, s priklopnim vozilom ali brez njega.

V tem razredu bo treba za letno vinjeto odšteti 220 evrov, za mesečno 80 evrov in tedensko 40 evrov. Problem je nastal, ker nekatera vozila, ki sodijo v ta razred, uporabljajo tudi velike družine in invalidi.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je pred časom po pritisku medijev in Družinske pobude dejal, da iščejo rešitev za zaplet, ki je nastal z dražjimi vinjetami za vozila, katerih višina nad prvo osjo presega 1,3 metra, ter bi prizadel velike družine in invalide.

Zdaj so rešitev glede cenejših letnih vinjet za velike družine in invalide le našli, podrobnosti pa je na tiskovni konferenci razkril minister za Infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Velike družine in invalidi z vozili, ki so, ali pa bodo kupili novo, vijoličasto letno vinjeto za 220 evrov, bodo dobili povrnjenih 110 evrov, kolikor je razlika v ceni letne vinjete za osebno in kombinirano vozilo.

Postopek je sledeč. Ob nakupu vinjete lahko kupec vinjete kadarkoli na sedež Rdečega križa v Ljubljani (Mirje 19, 1000 Ljubljana) pošlje račun ali potrdilo o nakupu vinjete. Rdeči križ nato podatke posreduje na ministrstvo, ki odloči, ali je kupec upravičen do povrnitve denarnih sredstev. Ministrstvo odobritev pošlje Darsu, ta pa denar nakaže Rdečemu križu, ki nato upravičencu denar nakaže na bančni račun.

Z omenjeno rešitvijo so zadovoljne tudi družinske organizacije. "S tem zagotovimo, da bodo te skupine, ki zaradi svoje osebne okoliščine - da imajo veliko družino ali da so invalidi - za svoje vsakdanje življenje potrebujejo večje vozilo, izenačene in da zaradi te osebne okoliščine ne bodo plačevale višje cestnine kot drugi uporabniki avtocest," je dejal Tomaž Merše iz civilne iniciative Družinska pobuda.

Upravičenci za uveljavljanje pravice do povračila dela stroškov za vinjeto za cestninski razred 2B v višini 110,00 evrov so:

Oprostitev plačila letne dajatve se lahko uveljavi za osebna vozila z motorjem delovne prostornine bencinskega motorja do vključno 1800 ccm in dizelskega motorja do vključno 1900 ccm, osebna vozila z avtomatskim menjalnikom z delovno prostornino bencinskega motorja do vključno 2000 ccm in dizelskega motorja do vključno 2200 ccm ter za osebna vozila, prirejena za prevoz invalidke oziroma invalida na invalidskem vozičku, pod pogojem, da se vozila uporabljajo za prevoz:

- oseb, pri katerih je ugotovljena najmanj 80 odstotna telesna okvara ali 80 odstotna vojna invalidnost, ter oseb, pri katerih je zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih okončin ali medenice ugotovljena najmanj 60 odstotna telesna okvara ali 60% vojna invalidnost;

– oseb, ki so popolnoma izgubile vid na obeh očesih;

– oseb z zmerno, težjo ali težko telesno ali duševno prizadetostjo, ki jim je priznana invalidnost po predpisih o družbenem varstvu telesno in duševno prizadetih oseb

– otrok z motnjami v telesnem in duševnem razvoju, ki jih zdravstveni zavodi spremljajo kot rizične v razvoju.

Tujci so seznanjeni z novostmi

Iz Darsa so za zurnal24.si sporočili, da v prvih dveh dnevih kršitev povezanih z nakupom vinjete za ustrezen razred vozil pri voznikih kombiniranih vozil še niso odkrili. Pri Darsu so nam pojasnili, da je Slovenija že pred uvedbo vinjet v letu 2008 ta cestninski razred poznala, tudi njegova opredelitev je zdaj ostala enaka. S konkretnim seznamom vozil bodo avstrijski avto klubi tako kot ostala javnost in uporabniki seznanjeni takoj po njegovi objavi.

Dars je sicer o cenah vinjet, vrstah vinjet, o vseh novostih in podrobnostih informiral vse svoje pogodbene partnerje, ki sodelujejo pri prodaji vinjet, med njimi so tudi avtomobilski klubi iz Avstrije. Prejeli so že navodila in informacije za prodajalce vinjet in informacijske letake, ki bodo po 1. decembru na voljo na prodajnih mestih vinjet. Pri obveščanju ostalih tujih klubov je Dars sodeloval s slovenskim avto klubom AMZS.

 
Komentarjev 4
  • Pepe007 14:15 03.december 2013.

    Kje so našli Rdeči križ v tej zgodbi? Ali je bil kak razpis za koncesijo? Koga ali kaj bo tak kompliciran postopek razbremenil? V duhu EU bo denar verjetno potrebno vračati tudi EU državljanom pod enakimi pogoji, če se ...prikaži več bodo spomnili podati vlogo. Je kdo razmišljal o tem? Kako se bodo izognili navalu romunskih kombijev z romunskimi potrdili, da imajo veliko družino?

  • mokmelk 14:07 03.december 2013.

    Točno tako, ta logika ' dejmo jim pomagat, ko imajo toliko otrok' tudi pri meni ne vžge.

  • Marko Slovenia 13:57 03.december 2013.

    ti ne razumeš, zdaj ko so nabili cene, se morajo še pokazat kako so lahko tudi dobri.