Avto
1270 ogledov

Hrvat dobil 70 milijonov od nemškega velikana

Mate Rimac Rimac Automobili
Porsche je svojo zavezanost k električni prihodnosti potrdil z dvigom lastniškega deleža v Rimac Automobili na 24 odstotkov.

Nemški avtomobilski velikan je sporočil, da je svoj lastniški delež v podjetju Mateja Rimca dvignil s 15 na 24 odstotkov. S tem je Porsche postal drugi največji posamezni lastnik v družbi, ki je po nekaterih ocenah vredna že okoli 700 milijonov evrov. Porsche je za delež plačal dodatnih 70 milijonov evrov, še vedno pa ne bo imel kontrolnega deleža. Največji in odločujoči lastnik še naprej ostaja ustanovitelj Rimac, med pomembnejšimi investitorji pa sta med drugim tudi kitajski proizvajalec baterij Camel Group in Hyundai. 

Porsche je ob najavi posla pojasnil, da hrvaška družba proizvaja visokotehnološke komponente za elektromobilnost, vključno z visokozmogljivimi pogonskimi sklopi in baterijskimi sistemi. Po napovedih Porscheja je hrvaško podjetje na dobri poti, da postane t. i. Tier1 dobavitelj komponent za najbolj zahtevne stranke v avtomobilskem poslu, Porsche pa je že naročil nekatere komponente nove generacije, je pojasnil član upravnega odbora  Lutz Meschke.

Mate Rimac pa je na drugi strani sporočil, da je skupaj z ekipo zelo ponosen, ker lahko sodeluje in je lastniško povezan s tako ikonično športno znamko. Hkrati pa je zatrdil, da bo ostalo podjetje Rimac Automoili še naprej neodvisno. Rimac je podjetje ustanovil leta 2009 pri starosti 21 let. 

Rimac je sicer poslovno tesno povezan tudi s slovenskimi podjetji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.