Avto
1320 ogledov

Porsche mora plačati več kot pol milijarde

Porsche 911 Saša Despot
Sodišče je naložilo težko kazen zaradi malomarnosti.

Nemško sodišče je izdelovalcu prestižnih vozil Porsche, ki sodi pod koncern Volkswagen, naložilo kazen 535 milijonov evrov, ker so pri proizvajalcu zapostavili svoje nadzorstvene dolžnosti pri aferi z goljufanjem z emisijami dizelskih motorjev. 

Sodišče je ugotovilo, da je Porsche zaradi zanemarjanja dolžnosti prodajal v Evropi in drugod po svetu vozila, ki niso ustrezala emisijskim standardom, poroča Reuters.

Pri Porscheju so potrdili kazen in zapisali, da gre od skupnega zneska štiri milijone evrov na račun kazni za zanemarjanje dolžnosti, kar 531 milijonov pa gre na račun poslovnih koristi, ki so jih imeli zaradi prodaje dizlov. Višina kazni je povezana z visokim dobičkom, ki ga Porsche izkazuje v zadnjih letih. 

S tem je postopek končan, so še zatrdili v Porscheju, ki je bil v odmevni Volkswagnovi aferi Dieselgate bolj kot ne stranska žrtev manipulacij z dizli, ki so si jih izposojali pri Audiju. Audi je lani v tožbi nemških oblasti pristal na plačilo 800 milijonov evrov, Volkswagen pa na milijardo evrov. 

Čeprav so kazni za evropske razmere visoke, pa so drobiž v primerjavi s tistim, kar je koncern Volkswagen plačal v ZDA in Kanadi - okoli 20 milijard evrov, s tem da so odprte še številne zasebne tožbe. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.