Avto
7570 ogledov

Posebej priljubljena različica kompaktnega SUV-a

Audi Q2
1/7
Audi
Športni terenec privlači z novimi barvnimi kombinacijami in še drznejšo, športno zunanjostjo.

Sodobni Audijevi modeli slovijo po vrhunskih tehnologijah, varnosti, udobju, prepoznavnem dizajnu, vse večji pomen namenijo tudi varovanju okolja in varčnosti. Z izjemno varčnostjo in učinkovitostjo se ponašajo tudi bencinski in dizelski motorji novega Audija Q2.

Kako pomembna je pri avtomobilu varčnost, smo vprašali tudi bralce in bralke Žurnala24.si, kjer so se pokazale velike razlike med spoloma. Da je varčnost avtomobila zelo pomembna, je odgovorilo kar 59 odstotkov vseh žensk. Za enak odgovor se je odločilo le 15 odstotkov moških.

Okoli 37 odstotkov žensk je dejalo, da je varčnost avtomobila pomembna, za tak odgovor se je odločilo kar 78 odstokov moških. Da je varčnost manj pomembna, je menilo le štiri odstotke žensk in šest odstotkov moških, da varčnost sploh ni pomembna, pa se je odločil le odstotek anketiranih moških in čisto nobena ženska.

Če povzamemo na kratko, je kar 96 odstotkov vseh žensk v anketi dejalo, da je varčnost avtomobila pomembna ali zelo pomembna. In tudi tu je razlog, zakaj ženske tako obožujejo znamko Audi. 

Audi Q2 | Avtor: Audi Audi
Daljši, deluje pa tudi širši od predhodnika

Nov in mladosten Audi Q2 je posebej priljubljena različica kompaktnega SUV-a med mlajšimi generacijami in nežnejšim spolom. V primerjavi s predhodnikom je zrasel za 17 milimetrov, zdaj meri v dolžino 4,21 metra, ostale dimenzije so ostale nespremenjene.

Spredaj izstopa predvsem maska, ki je nekoliko ožja, zato deluje še bolj drzen in širši od predhodnika, površini pod žarometoma pa sta bolj izbočeni. Sprednje linije padajo lepo proti tlom, zato je na videz še bolj športen. Ponaša se tudi z novimi platišči v velikosti od 16 do 19 palcev in z novim zadnjim odbijačem.

Audi Q2 | Avtor: Audi Audi

Oblikovalci so motiv mnogokotnika, ki je prej zaznamoval že sprednji del in ramensko linijo, zdaj prenesli tudi na zadek: v odbijač je integriran difuzor z velikima petkotnikoma.

audi Q2 | Avtor: Audi Audi
LED-žarometi so zdaj za Audi Q2 serijski, opcijsko so na voljo matrični LED-žarometi, ki oddajajo inteligentno prilagojeno svetlobo dolgih luči. Z njimi bo nočna vožnja pravi užitek, saj vozišče ves čas osvetljujejo, pri tem pa ne motijo ostalih udeležencev v prometu. Pri odklepanju in zaklepanju vozila pa pozornost pritegne tudi novi Q2 s svetlobnimi animacijami v sprednjih žarometih in zadnjih lučeh.

Velik poudarek na izgledu

Za neustavljivo privlačnost poskrbi jabolčno zelena barva, ki dovršeno sovpada s kontrastno sivo lakiranim S-line odbijačem in velikim usmernikom zraka na robu strehe. V njegovih linijah se zrcali njegov športni značaj, količnik zračnega upora znaša s športnim podvozjem le 0,31 in je najugodnejši med vsemi modeli tega segmenta. Barvna paleta za kompaktni SUV sicer vključuje pet novih barv, poleg jabolčno zelene tudi manhattansko sivo, navarsko modro, puščično sivo ter turbo modro.

Pokrova na C-stebričkih sta lahko realizirana v barvi vozila ali v črnih, sivih oziroma srebrnih odtenkih. Za montažne elemente na spodnjem delu karoserije so na voljo kar tri možnosti: hrapava črna osnovna izvedba, manhattansko siva pri liniji advanced in v barvi vozila za S line.

V notranjosti izstopajo dovršeni okrasni elementi okoli zračnikov in nova izbirna ročica samodejnega menjalnika S tronic. Namesto osnovne izvedbe lahko kupci Q2 naročijo tudi notranjost S line, obe izvedbi notranjosti pa je mogoče poljubno kombinirati s tremi različicami zunanjosti. Pri opcijskem paketu ambientne osvetlitve plus so dekorativni elementi na armaturni plošči in obkolenski opori na sredinski konzoli elegantno osvetljeni iz ozadja.

audi Q2 | Avtor: Audi Audi

Še bolj natančni asistenčni sistemi

Posodobljen je tudi dostop do vozila s pomočjo brezplačne aplikacije, preko katere lahko lastniki upravljajo vrsto funkcij in nadzorujejo stanje njihovega avtomobila. Na voljo je tudi digitalni kokpit, osrednji zaslon na armaturni plošči je lahko dveh dimenzij, posodobljeni so tudi asistenčni sistemi, ki prihajajo naravnost iz višjega razreda in so po zaslugi nove video kamere postali bolj natančni.

Serijski Audi pre sense front z radarjem spremlja območje pred vozilom in s tem poskrbi za varnost, saj preprečuje nezgode ali omili njihove posledice. V serijski opremi je tudi opozorilnik za zapustitev voznega pasu.

Audi Q2 | Avtor: Audi Audi
Izbirate pa lahko tudi med različnimi opcijskimi sistemi. V asistenčnem paketu Parkiranje najdemo med drugim kamero za vzvratno vožnjo in parkirni sistem plus. Zanj je na voljo tudi zanesljiva parkirna asistenca, ki avto na parkirnem mestu samodejno parkira in odparkira.

Asistenčni paket Varnost vključuje opozorilnik za menjavo voznega pasu, asistenco za prečni promet ter sistema Audi pre sense basic in Audi pre sense rear.

V asistenčnem paketu Vožnja je nova prilagodljiva asistenca za vožnjo, ki je na voljo v kombinaciji z MMI navigacijo plus, Audi virtual cockpitom in menjalnikom S tronic. V mnogih situacijah so tako vozniku prihranjeni pospeševanje, zaviranje in obračanje volana znotraj voznega pasu. V kombinaciji s prepoznavanjem prometnih znakov, ki je vezano na kamero, omogoča, da avto v določenih situacijah zavira povsem samo­dejno, na primer pred krajevnimi tablami. Takoj ko pogoji spet dovoljujejo hitrejšo vožnjo, pa športen Q2 znova veselo pospeši.

Razveselil vas bo tudi tako imenovani »Audi phone box«, predal za telefon s funkcijo indukcijskega polnjenja. Glasbo iz svojega telefona lahko poslušate prek vrhunskega avdiosistema Bang & Olufsen Premium Sound System z močjo 705 vatov in 14 zvočniki.

Audi Q2 | Avtor: Audi Audi

Motorna paleta se začne z litrskim trivaljnikom različice 30 TFSI, nad njim pa je 1,5-litrski štirivaljnik 35 TFSI z ročnim ali samodejnim menjalnikom S tronic in možnostjo izklopa dveh valjev. V vrhu bencinske ponudbe je 221-kilovatni 2-litrski štirivaljnik v Audiju SQ2 TFSI, dizelsko ponudbo pa za zdaj predstavlja le turbodizelski štirivaljnik 35 TDI quattro S tronic z močjo 110-kilovatov.

Prtljažnik kompaktnega SUV-ja ima še vedno prostornino 405 litrov oziroma s podrtim naslonjalom zadnjih sedežev 1.050 litrov.

Audi Q2 | Avtor: Audi Audi