Avto
761 ogledov

Potovanje z avtom: najlepši fjord

1/41
Žurnal24 main
Petnajsti dan potovanja po Skandinaviji sva preživela v vasici Geiranger, do katere se zajeda po opisu popotniških vodičev najlepši norveški fjord.

15. dan (Geiranger)
Sonce naju je obdarilo tudi v Geirangerju. To je ena od lokacij, ki sva si jih pri načrtovanju potovanja v Skandinavijo od vseh najprej podčrtala. Že ob pogledu iz šotora sva doživela pogled, ki sva ga videla na razglednicah. V fjordu se je namreč zasidrala prva ladja križarka. Vsak dan v fjord prispeta vsaj dve križarki, ki na obalo izkrcata na tisoče turistov, ti pa okupirajo restavracije in trgovine s spominki.

Želela sva si ogledati fjord z ladjice. Za enoinpolurno vodeno plovbo v angleškem jeziku sva na osebo odštela 20 evrov.

Fjord Geiranger na jugozahodu Norveške je glavna turistična znamenitost Norveške, ki je pod zaščito Unesca. Vsako leto ga obišče na tisoče turistov, ki lahko uživajo v naravnih lepotah, saj imajo fjord za najlepšega na svetu. Ob obisku lahko uživate ob sprehodih v naravi, obiščete lahko zapuščene tradicionalne kmetije, nekatere so preurejene v restavracije, številne slapove in razgledne točke.

Geiranger v dolžino meri 16 kilometrov, morje sega tudi do 260 metrov globoko, do odprtega morja pa je 85 kilometrov. Ob fjordu so mogočni hribi, kjer je veliko pohodnih poti. Iz hribov tečejo številni slapovi, nekateri so visoki tudi čez tisoč metrov. Na vrhu hribov je nekaj zapuščenih kmetij, na katerih so še pred desetletji živeli zadnji kmetje. Dostop do nekaterih je možen zgolj peš po strmih vzponih, nekje celo po lestvah, do večjih vasi pa v glavnem po vodi. Kot zanimivost, ženske so v teh odročnih krajih rodile tudi po deset otrok, ki so jih morali, ko so odhajali na delo na polja, privezati z vrvjo, da ne bi padli s pečin v prepade ob hišah.

Dva najbolj znana splapova, ki si jih lahko ogledate z turistične ladjice sta ogromni slap "Sedem sester“ in Suitor. Slapova sta obrnjena drug proti drugemu, legenda pa govori, da Suitor zapeljuje sestre. Ogled slapov je najbolj spektakularen konec maja in junija, ko se topi sneg in je pretok vode največji.

Ogled je bil zanimiv, vendar pa je bolj spektakularen pogled z bližnjih vrhov, za kar pa je potrebne kar nekaj kondicije. To je moralo počakati na naslednji dan. Zaradi utrujenosti od vožnje je sledil popoldanski spanec, nato pa kosilo in ogled mesteca. Sem zahajajo tudi najbolj premožni Norvežani, fjord Geiranger  namreč velja za eno najlepših naravnih znamenitosti. Zato naju ni presenetilo, da sva na cesti srečevala tudi najdražje avtomobile. Na turistični točki na vrhu Geirangerja sva kupila zemljevid (1,2 evra), v katerega so vrisane pohodne poti z razglednimi točkami, tudi tistimi z razglednic. Ker je bila ura že dokaj pozna, sva se odločila, da se za začetek povzpneva na bližnji hrib, kjer sva si vasico ogledala še z vrha. Naslednji dan pa so sledili malo resnejši planinski vzponi.

Ne spreglejte:
Najceneje si lahko fjord z vode ogledate, če se vanj zapeljete z redno trajektno linijo, ki večkrat na dan povezuje vasici Hellesylt in Geiranger.

Fjord je ledeniška dolina, ki jo je zalilo morje. Značilnost so visoka in strma pobočja, prek katerih se v slapovih izlivajo reke.

Preberite še:

1.in 2. dan (Kamnik–Hamburg)

3. dan (Köbenhavn)

4. dan (Köbenhavn–Stockholm)

5. dan (Stockholm)

6. dan (Stockholm–Finska)

7. dan: (Helsinki)

8. dan: (Helsinki in finska moda)

9. dan: Lahti in stotera jezera

10. dan (Rovaniemi–Lofoti)

11. dan: (Pravljični Lofoti)

12. dan: (Razgled vseh razgledov)

13. dan: (Slovo od Lofotov)

14. dan: Trondheim

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.