Avto
483 ogledov

Potovanje z avtom: Stockholm

1/13
Žurnal24 main
Četrti dan najinega potovanja po Skandinaviji je pomenil veliko spremembo načrta. Za to je bilo krivo vreme. Končni cilj ni bil Oslo (Norveška), pač pa Stockholm (Švedska).

Veliko kampov na Švedskem je odprtih od 8. do 22. ure, nekateri so odprti tudi 24 ur. Večina jih je v takih predelih, da je možen dostop do centra mesta z javnim prevozom.
4. dan (Köbenhavn–Stockholm)

Ob 6. uri so naju ob pogledu iz šotora pričakali temni oblaki. Ker je bila pred nama še dolga pot do Osla, se s slabim vremenom nisva obremenjevala. Danci so celo napovedali, da se bodo naslednje štiri dni kopali v soncu. To se je kmalu izkazalo za napačno. Pred potjo sva še dolila gorivo do vrha posode – cena goriva je čez noč padla za 18 centov na liter in je bila celo na ravni cen v Sloveniji. Nato pa "pot pod kolesa". Na severu Danske sva se vkrcala na trajekt (Helsingor-Helsinborg ), za katerega sva s kartico Camping Card Scandinavia privarčevala pet evrov. Za trajekt sva tako izpljunila 39 evrov. Toliko stane tudi most, ki Köbenhavn povezuje s Švedsko in je pogosta izbira popotnikov pri potovanju na sever. Po pol ure plovbe sva prvič stopila na švedska tla. Do Osla naju je ločilo le še nekaj več kot 500 kilometrov.

 

 

Na Švedskem je treba v večini kampov uporabo tušev s toplo vodo doplačati. Kovanec za petminutno prhanje stane dober evro.

Bolj ko sva se bližala Göteborgu, bolj je deževalo, zato sva se odločila, da se malo nad Göteborgom ustaviva na počivališču in v časopisu preveriva vremensko napoved za naslednje dni. Ogleda Norveške sva se najbolj veselila, zato si slabega vremena nisva želela. V časopisu in od uslužbencev nisva izvedela nič, zato sem poklical v nekaj norveških kampov, kjer sva izvedela slabo novico.

 

Dež do konca tedna. Poklical sem še prijatelja v Ljubljano in ga povprašal, kakšno bo vreme v Stockholmu in Helsinkih v naslednjih dneh. Sporoči nama je dobro novico – sončno in vroče. Takoj sva spremenila načrt in sklenila, da Norveško pustiva za konec. Navigacija je pokazala, da je do Stockholma 500 kilometrov ali dobrih pet ur vožnje.

 

 

Uporaba avtocest in regionalnih cest je na Švedskem brezplačna, so pa hitrostne omejitve nižje kot pri nas in se jih je treba zaradi visokih kazni držati. Najdaljša avtocesta je razvejana med Malmom in Oslom, pot do Stockholma pa majhen del vodi tudi po navadnih cestah, ki so dobro vzdrževane.

Okoli 18.30 sva prispela v švedsko prestolnico in parkirala pred kampom, kjer je strašil napis: kamp je poln. Izkazalo se je drugače. Za dve nočitvi sva za dve osebi, avto in šotor odštela 43 evrov. Kupila sva še dva žetona za topel tuš (1 žeton je 1,1 evra), ki je v kampih v Skandinaviji skoraj povsod plačljiv. Pomemben podatek za tiste, ki se odpravljate v Stockholm, je tudi kartica popustov. Reče se ji Stockholm card. 55 evrov, kolikor stane dvodnevna kartica na osebo, vam zagotavlja ogled več kot 80 znamenitosti in vožnjo z vodnimi taksiji, metrojem, avtobusom, ... Nakup priporočamo, saj se naložba v dveh dneh hitro obrestuje. Po napornem dnevu je sledil počitek, saj naju je čakalo raziskovanje največjega mesta v Skandinaviji.

Preberite še:

1.in 2. dan (Kamnik–Hamburg)

3. dan (Köbenhavn)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.