Avto
6364 ogledov

Pozor, Avstrijci za prehrupne motorje zapirajo priljubljene ceste

Motoristi Profimedia
Na slikovitih alpskih cestah ni več mesta za ropot, so sklenili Avstrijci.

Avstrijska zvezna dežela Tirolska je objavila odlok, s katerim zapira številne gorske ceste. Prepoved velja za tista motorna kolesa, ki ustvarjajo raven hrupa 95 decibelov ali več. Med cestami, s katerih želijo pregnati prehrupne motorje, sta tudi Slovencem zelo znani Lechtalstrasse in prelaz Hahntennjoch. Gre za območje v bližini mesteca Imst, kjer vodijo številne poti na primer proti Bavarski in ne tako oddaljenemu pravljičnemu gradu Neuschwanstein.

Prepoved začne veljati že 10. junija in bo trajala do 31. oktobra, ko pa tako ali tako večina njihovih alpskih cest ni več primerna za vožnjo z motorji. 

Prepoved za prehrupne motorje | Avtor: Tirol.gv.at Tirol.gv.at

Motorji morajo imeti raven hrupa vpisano v homologacijski kartonček, izmerjen hrup pa velja pri vžganem motorju, ki stoji na miru. Kdor bo imel vpisano številko 95 dB ali več in se bo vseeno znašel na eni izmed poti, kjer velja prepoved, bo dobil kazen 220 evrov. Lokalne oblasti obljubljajo, da bo nadzor strog, poroča Allgauer Zeitung.

Za prepoved so se odločili, ker gre za turistično zelo obremenjen del Alp. Na gorskih serpentinah in cestah pa so številni motoristi ustvarjali prekomeren hrup s stalnim navijanjem motorjem, kar se je izkazalo kot zelo moteče za naravo in druge obiskovalce. 

A ukrep velja le za motorje, ne pa recimo za prehrupne avtomobile. 

O podobnih ukrepih sicer razmišljajo že tudi ponekod v Nemčiji. Hrup policisti na terenu merijo s posebno napravo, ki jo imajo tudi v slovenski policiji.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:34 02.junij 2020.

    Kdaj bodo v Janeziji sprejeli zakonodajo ,ki bo zaščitil državljane pred hrupom ?

  • kuki11 14:05 02.junij 2020.

    Sem motorist in se strinjam s takšno prepovedjo. Kot glavni dopust z ženo prevoziva različne kraje po vsej Evropi in tudi vožnja s primernimi obrati in dušilcem je povsem zadovoljiva, če ti je prioriteta lepota narave in užitek.