Avto
4528 ogledov

Pozor, mladoletnik za volanom!

voznik voznica
Kako se počutijo mladi, ko čisto prvič sedejo za volan?

Nekateri najstniki sedejo za volan še preden pridejo v avtošolo. To ponavadi naredijo na domačem dvorišču ali pa se s starši zapeljejo na prazno parkirišče in 'vadijo' kar tam. Zelo malo jih poskusi avto vozit sam, največkrat so v spremstvu staršev, starih staršev, starejšega brata ali sestre.

Predavatelj CPP in vodja avtošole Avtotrade na Vrhniki, Dušan Kužner, nam je nekaj malega povedal o njegovih izkušnjah z mladimi za volanom: "Nekateri nekaj malega osnovnega znanja že imajo, jih je pa vedno več takih, ki se prvič srečajo z vožnjo prav v avtošoli. Predvsem kandidati, ki živijo v mestu običajno niti nimajo možnosti, da bi se naučili osnove že prej, kandidati z vasi pa v glavnem že znajo voziti. Opažam tudi, da je vse manjša razlika med fanti in dekleti. Ker gre večinoma za mlade kandidate, pri večini vendarle ni večjih težav."

"Glede uspešnosti na izpitih je pa tako, da je povprečje cca 50 odstotkov, vendar je pri določenih učiteljih vožnje lahko tudi okoli 80 odstotna. Torej je veliko odvisno od tega, katerega inštruktorja si kandidat izbere," se glasi Kužnarjev odgovor na vprašanje koliko mladih uspešno opravi izpit v prvem poskusu.

"Lažje se je naučiti voziti traktor"

Nekaj mladih smo povprašali kdaj so prvič vozili avto ter kdo je bil zraven. Vprašali smo jih tudi kako so se počutili za volanom in ali mislijo, da bi izpitno vožnjo uspešno zaključili že v prvem poskusu.

"Prvič sem vozil lani julija, zraven pa je bil ati. Občutek je fenomenalen. Avto je res super voziti, mislim da bi izpit naredil kar v prvo," nam je povedal 17-letni Marko. Malo drugačnega mnenja pa je 17-letna Manca, ki je avto prvič vozila pri 15. letih: "Z mano je bil ati. Avto vozit se mi zdi malo trapasto. Po mojem mnenju je traktor veliko lažje voziti. Izpita zagotovo ne bi naredila v prvo, v tretje bi pa že mogoče šlo."

Šestnajstletna Larisa nam je povedala, da je avto prvič vozila pri 14. letih: "Z mano je bila starejša sestra, občutek pa je res fenomenalen. Mogoče se na začetku malo bojiš, ker nimaš občutka in kontrole in se ti zdi da voziš eno res veliko ladjo, ampak se hitro navadiš. Glede izpita pa ne vem. Težko bi bilo ampak bi se potrudila in ga naredila v prvo." Osemnajstletna Tamara pa je prvič sedla za volan v maminem spremstvu: "Stara sem bila 17 let. Avto vozit je super izpit pa bi po mojem naredila v drugo."

"Prvič sem avto vozila pri 14. letih s starejšo sestro. Avto vozit je super. Na začetku je malo težko menjati prestave, ampak se navadiš. Izpit bi naredila v prvo. Če sta ga lahko brat in sestra, ga lahko tudi jaz," je mimogrede omenila 15-letna Maruša. Sedemnajstletni Žan pa ni tako prepričan sam vase: "Pri 16. letih sem z očijem prvič sedel za volan. Avto vozit je sicer bolan občutek, nisem pa prepričan, da bi izpit nardil v prvo."

"Avto sem prvič vozil z mami, ko sem bil star približno 10 let. Sedeti za volanom in voziti avto je najboljši občutek na svetu, pa tudi če se razletim. Izpit bi sigurno naredil v prvo, če ne bi bilo toliko pravil," se je pošalil 17-letni Jan. Prav tako kot Jan je tudi 16-letni Aljaž sedel za volan precej zgodaj: "Približno sedem let nazaj sem prvič vozil avto in to kar sam. Občutek je odličen, glede izpita pa ne vem. Mogoče bi naredil v prvo mogoče pa ne. Bomo videli."

Dober inštruktor je bistven

Na policiji so nam povedali, kakšno je njihovo mnenje o starših, ki svoje otroke sami učijo voziti avtomobil: "Menimo, da ni najbolj v redu, da starši sami učijo svoje otroke upravljati motorno vozilo (osebni avtomobil) in je bolj priporočjivo, da to prepustijo šolam vožnje, ki so za poučevanje kandidatov za voznike motornih vozil strokovno usposobljene."

Sposobnost učitelja ali inštruktorja varne vožnje je veliko več kot "le" tehnično učenje vožnje.

Na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) poudarjajo potrebo po kvalitetnem učitelju vožnje: "Praktičnih vaj in tehnike vožnje se je sposoben naučiti vsakdo oziroma vsak, ki v šoli vožnje sede za volan – vsak ima torej potencial, da postane dober voznik, pomembno pa je, da učitelj vožnje učencu oziroma učenki v šoli vožnje pomaga premagati morebiten strah do vozila, da mu pomaga pridobiti spretnosti za vožnjo, da ga nauči predvidevati in reševati situacije na cesti ter da ga pripravi na samostojno vožnjo, s čimer prispeva k večji prometni varnosti. Ravno slednje – vzgoja za varno vožnjo oziroma to, da kandidat za voznika z učiteljevo pomočjo osvoji pomen varnosti v prometu in zavedanja, da je tudi vsak udeleženec v prometu soodgovoren za njeno stanje, je pri vstopu v svet vožnje ključnega pomena."

Tako kot pri policiji tudi na AMZS priporočajo vožnjo s spremljevalcem, saj tako otroci dobijo še dodatne izkušnje in se pripravijo na samostojno vožnjo v prometu. Ob tem poudarjajo, da: "Ta pri usposabljanju za vozniški izpit ni nadomestilo za redne in obvezne ure praktičnega usposabljanja v šoli vožnje, ga pa zelo učinkovito dopolnjuje. Z izkušenim spremljevalcem na sovozniškem sedežu lahko voznik začetnik postopno pridobiva znanje; od spremljevalca se uči vozniške zrelosti, nabira izkušnje in pridobiva vozniške navade. Pri tem je seveda ključnega pomena, da je spremljevalec odgovorna oseba, ki bi rada svojega učenca naučila predvsem varne vožnje in pravilnega obnašanja v prometu."

Šola vožnje | Avtor: Saša Despot Saša Despot


 

Komentarjev 3
  • Abbey_Schmella 18:39 26.julij 2018.

    Google Job priložnost za vsakogar. Delajte po udobju vašega doma, v računalniku in delajte z lastnimi urami. To delo lahko opravljate kot del časa ali kot polni delovni čas. Lahko zaslužim od 184 do 262 $ na uro in 1258 ...prikaži več do 1574 $ na dan .... Zdaj bi morali poskusiti, da bi dobili to delo in začeli zaslužiti denar na spletu, tako da sledite navodilom na tem bl0gu... ... ➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com

  • Pepe007 10:42 26.julij 2018.

    Vožnja s spremljevalcem je dobra, da kandidat poceni trenira s čimveč prevoženimi km osnovno motoriko potrebno pri vožnji. Osnovo pa mora dobiti v avtošoli.