Avto
15816 ogledov

POZOR: Od danes na primorski avtocesti tudi cona 30

Avtocesta, cona 30 Dars
Dars je danes odprl prvo prenovljeno malo počivališče (Studenec sever na primorski avtocesti med Postojno in Razdrtim proti Kopru), a pozor, saj je zdaj tu zdaj velika novost: skozi celotno počivališče namreč velja območje omejene hitrosti – t. i. "cona 30 km/h".

Dars smo povprašali, ali gre za novost na slovenskih cestah, kot so nam zatrdili, je to prvi takšen primer na malih počivališčih in na primorski avtocesti nasploh, je pa že ponekod hitrost omejena na 30 km/h, in sicer "le" na vzhodni mariborski avtocestni obvoznici A1 (Pesnica-Slivnica). "Gre sicer za veliko počivališče z bencinskim servisom," so pojasnili. Obenem so dodali, da bodo na prenovljenih malih počivališčih po novem z željo po umirjanju prometa vzpostavljena območja z omejitvijo hitrosti vožnje na 30 km/h. 

Odprtje sodobnega malega počivališča, tudi z otroškimi igrali in napravami za rekreacijo

"Mala počivališča so prvi in morda tudi edini stik uporabnikov v tranzitu čez Slovenijo, so t. i. ogledalo Slovenije. Ta so bila pred prenovo dotrajana, neustrezna, uničena ter nevredna uporabnika slovenskega avtocestnega križa. Zato z današnjim dnem z velikim zadovoljstvom odpravljamo ta črn madež na slovenskih avtocestah ter jih delamo bolj prijazne in moderne," je na današnji slovesnosti ob predaji prvega prenovljenega malega počivališča v uporabo dejal predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. Ob tem se je uporabnikom avtocestnega omrežja opravičil za vsa ta leta neustreznih in nedostojnih malih počivališč.

Poleg parkirnih prostorov bodo po novem na vseh malih počivališčih med drugim okrepčevalnica, sanitarije, otroško igrišče ter prostor za počitek in rekreacijo, so v sporočilu za javnost spomnili na Darsu. Kot zagotavljajo, bodo mala počivališča prijaznejša do uporabnikov osebnih vozil in avtodomov, saj bo tovornim vozilom po novem dostop nanje prepovedan. Počivališča bodo prav tako opremljena z video nadzorom, predvidene pa so še polnilnice za električna vozila, postaje za oskrbo avtodomov in informacijske table.

Dars v skupno obnovo 12 malih počivališč

Dars bo obnovil skupno 12 počivališč na avtocestnem omrežju, na katerih ni bencinskih servisov. Aprila letos so sočasno stekla prenovitvena dela na prvih sedmih počivališčih - Zima sever, Polskava vzhod (obe na štajerski avtocesti), Dolinsko jug (pomurska avtocesta), Povodje vzhod, Lipce jug (obe na gorenjski avtocesti), Studenec sever in Studenec jug (obe na primorski avtocesti).

Pred kratkim so začeli še z obnovo preostalih petih počivališč - Zima jug, Polskava zahod (obe na štajerski avtocesti), Povodje zahod, Lipce sever (obe na gorenjski avtocesti) in Risnik (na primorski avtocesti).

V Darsu pričakujejo, da bodo glede na potek del vsa preostala počivališča iz prvega sklopa večinoma odprta še v novembru. Obnova petih počivališč iz drugega sklopa pa bo predvidoma zaključena maja prihodnje leto, torej pred pričetkom glavne turistične sezone, so napovedali na Darsu.

avtocesta Do preklica Slovenija Dars sporoča: Tako se bomo po novem vozili po avtocestah

Slovensko avtocestno omrežje poleg 12 malih počivališč vključuje tudi 54 velikih. Razlikujejo se po tem, da mala počivališča nimajo bencinskega servisa ali večje gostinske ponudbe in so namenjena izključno počitku. Po koncu prenovitvenih del bodo vsa imela poenoteno moderno celostno podobo in bodo uporabnikom zagotavljala možnost počitka v prijetnem okolju s kakovostno ponudbo in oskrbo, zagotavljajo na Darsu.

Upravljavec avtocest in hitrih cest je obnovo malih počivališč zaupal družbama Hidrotehnik in KPL v skupnem nastopu, pogodbena vrednost je 10,4 milijona evrov brez DDV. Za štajerski in pomurski krak je bila ponudba ljubljanskih družb nekaj pod 4,56 milijona evrov brez DDV. Za gorenjski krak je izbrana ponudba Hidrotehnika in KPL vredna 3,23 milijona evrov brez DDV, za primorski krak pa bo medtem Dars družbama odštel 2,59 milijona evrov brez davka.

Komentarjev 2
  • fd6ed3e905bafe216a5ed40d8a388ad1e43fa35b 19:45 03.november 2022.

    a wc bo zastonj?

  • rd2dmk2 16:21 03.november 2022.

    bolj ko gledem in gledam, manj vidim... polnilnico(e) za električne avte.. tolk denarja zmetat stran, naredit otroško igrišče, kavarno, ampak , kje se pa dofila tista nova traparija ? na črpalki ? kjer bodo otroci živčni, k ne bodo imel ...prikaži več nič za delat tisto uro , ko bo avto se odpočival. eh. ampak direktor bo spet nagrajen, ane