Avto
4680 ogledov

Pozor, pred vožnjo morate posodobiti aplikacijo

Avtocesta levi pas prehitevanje vožnja Saša Despot
Ena najbolj uporabljenih aplikacij s področja prometa je bila celovito posodobljena.

Več kot 50.000 slovenskih voznikov in voznic je rednih mesečnih uporabnikov aplikacije Drajv, ki je namenjena spodbujanju umirjene vožnje s predvidevanjem. Zavarovalnica Triglav, ki je avtorica aplikacije, takšne voznike nagrajuje z zbiranjem popusta za letno registracijo vozila.

Aplikacijo je imelo sicer naloženih okoli 150.000 ljudi, vendar je ta postala s 1. oktobrom brez posodobitve neuporabna. Če jo želijo uporabniki še naprej uporabljati, morajo obvezno naložiti novo različico. 

Novi Drajv je precej drugačen, tako po izgledu kot vsebini, dodali so mu namreč tudi nove funkcionalnosti, ki naj bi še bolj spodbujale k varnejšemu obnašanju na cesti. Ena od novih lastnosti je možnost nastavitve avtomatskega začetka snemanja voženj, aplikacija pa po novem tudi spremlja napake pri vožnji v realnem času in ne šele na podlagi analize po koncu snemanja. Tako je voznik lahko "v živo" opozorjen, ko prekorači predpisano hitrost, vozi preveč sunkovito ali pa če uporablja telefon med vožnjo.

Drajv | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Med zelo zanimivimi lastnostmi pa je tudi možnost, da telefon uporabnik izkoristi kot kamero za video snemanje vožnje. Posnetek v primeru kakršnihkoli nepredvidenih dogodkov lahko služi kot dokaz. Če telefon zazna silovite G-pojemke, ki so značilni za trk, potem se posnetek ohrani in se ne prepiše. 

V aplikacijo so dodali tudi hitre povezave za klice v sili.

Za prvo uporabo potrebujete geslo, ki vam je bilo poslano ob prvi registraciji, vkolikor ga niste spremenili.

Uporabniki androidnih telefonov imajo sicer glede na komentarje s spletne tržnice Google Play nekatere težave v povezavi z prijavo in uporabo kamere. Na Zavarovalnici Triglav so prosili uporabnike za potrpežljivost, saj je zaradi velikega števila prijav sistem izredno obremenjen, napake pa da sproti odpravljajo.

Nekateri uporabniki so opozorili, da telefoni brez žiroskopa ne morejo več uporabljati aplikacije, eden med njimi pa opozarja, da je po novem občutljivost na preostro vožnjo skozi ovinke precej višja kot pri stari aplikaciji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.