Avto
75 ogledov

Prava dolžina letališke steze v Hitri in drzni

Hitri in drzni Universal
Si predstavljate letalsko stezo, ki bi bila dolga, kot je razdalja med Ljubljano in Postojno? Film Hitri in drzni 6 poskuša gledalce prepričati, da je to nekaj običajnega.

Šesti del filmske franšize Hitri in drzni navdušuje gledalce po svetu z doslej še nevidenim masakrom nad avtomobilsko pločevino. A realizma mu še kako primanjkuje. 

Pravzaprav še ustvarjalci filma ne vedo natančno, koliko avtomobilov so uničili zaradi "popcorn" uspešnice, ki te dni polni kinomatografe po vsem svetu. Bojda so jih samo po snemanju prizora z divjanjem tanka na odpad odpeljali med 300 in 400. Ustvarjalci so namreč želeli posneti čim bolj realističen film z minimalno uporabo tehnike posebnih učinkov.

Zabave veliko, realizma bolj malo

A BBC ugotavlja, da so filmski ustvarjalci zelo pretiravali z dolžino "letališke steze". V delu scenarija namreč na stezi pristane velikansko tovorno letalo, za katerim po njej drvi kopica športnih avtomobilov, pri čemer se nekateri drug za drugim "vkrcajo" skozi spuščena prtljažna vrata. Letalo nato še nekaj časa pri visoki hitrosti vozi po stezi, saj ga "slabi fantje" ovirajo pri vzletu. Skupaj pa celotna vožnja letala po tleh v filmu traja kar 13 minut!

Po pisanju britanske spletne strani, ki se sklicuje na izjave resničnih pilotov in lastne izračune, veliko tovorno letalo pristane na letališki stezi s hitrostjo med 225 in 240 km/h, medtem ko so ustvarjalci filma pojasnjevali, da so ga avtomobili med snemanjem zasledovali pri hitrosti 185 km/h. V enačbo je treba vzeti še vzlet, za katerega letalo potrebuje kakšno minuto, da doseže potrebno hitrost okoli 250 km/h. Ko so pri BBC te podatke vključili v 13-minutno filmsko sekvenco z letalom, so dobili podatek, da je letalo vsako minuto prevozilo okoli 3,2 kilometra. Da bi bil takšen lov za zračnim plovilom v resničnem življenju mogoč, bi se moral odvijati na kar 42 kilometrov dolgi letalski stezi. 

Takšne pa na svetu seveda ni. Najdaljšo letališko stezo na svetu ima kitajsko letališče Qamdo Bamda, dolga pa je okoli 5,6 kilometra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.