Avto
39 ogledov

Pred izstopom se ozrite

Kolesarska steza Žurnal24 main
Trk. Odprta vrata vozil so za kolesarje zelo nevarna. Lani veliko nesreč.

"Pomembno je, da se voznik in sopotniki pri izstopu iz vozila prepričajo, če lahko to storijo varno. Hkrati pa morajo biti tudi kolesarji previdni na vozila, ki so ustavljena ali parkirana ob kolesarskih stezah, saj lahko tako kljub neprevidnosti pri odpiranju vrat preprečijo najhujše posledice," pravi Vesna Drole iz Policije o pogosti nevarnosti, ko odprta vrata avtomobilov ogrožajo kolesarje .
Takšne poškodbe so namreč dokaj pogoste in nevarne.

Čeprav naša policija o tem ne vodi natančne statistike, pa je mogoče domnevati, da je bilo v 68 lanskih nesrečah zaradi odpiranja vrat udeleženih tudi precej kolesarjev. Znan je odmeven primer izpred let, ki se je končal s smrtjo kolesarke, vanj pa je bil vpleten znani slovenski pevec.

Proč od nevarnosti

"Možnost takšnih nesreč je med drugim mogoče zmanjšati s spremembo vodenja kolesarjev v prometu, ko jih usmerimo najmanj 1,2 metra od parkiranih vozil. V tem primeru imajo kolesarji pravico voziti na voznem pasu skupaj z ostalimi motornimi vozili v t. i. mešanem prometnem režimu," pravi Josip Rotar iz Mariborske kolesarske mreže.

Kolesarji morajo poskrbeti, da so vidni in predvidljivi. Morajo tudi predvideti reakcije drugih, opozarja Rotar.

Kolesar naj bo zavarovan

"Najpogostejši vzrok prometnih nesreč s kolesarji je neupoštevanje pravil o prednosti," pravijo na policiji. Lani je bilo v nesrečah udeleženih 1.451 kolesarjev, 12 jih je umrlo. Preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev, ki jih organizira policija, so potekale v aprilu, bodo pa še v maju in juniju. Z njimi želijo opomniti kolesarje, zlasti  mlade, na  pomen uporabe kolesarske opreme - luči, odsevnikov, odsevnih oblačil, zaščitnih kolesarskih čelad in podobno -  ter na upoštevanje prometnih pravil.

Nesreča kolesarja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Tisti trenutek, ko se kolesar zapelje na cesto, je udeleženec v prometu in bi moral imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti," pa poudarja Tomaž Marinko, predsednik projektnega sveta Kolesarjenje in turizem. Med kolesarji je tega zavedanja  po njegovih besedah še  vse premalo oziroma ga sploh ni. Težave  nastanejo ob reševanju škodnih primerov in poplačevanju oškodovancev.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 20:44 06.maj 2013.

    Slikano je samo 100m od PP Center , Tu sta v prekršku dva. Najprej tale kombi parkiran na kolesarski stezi , parkiran tudi na pločniku , je pa tu prepovedano ustavljanje in parkiranje iz katerekoli razloga . Drugi prekršek dela ...prikaži več kolesar , ker vozi po kolesarski v nasprotni smeri, kajti to je kolesarska za gor , za dol se vozi v normalnem prometu . In vi sedaj apelirate s to sliko , naj avtomobilisti pazijo na kolesarje. Pa tle kolesarji ne pazijo sami nase in zakaj bi potemmorali drugi skrbeti za njih..