Avto
144983 ogledov

Pred nakupom: te novosti pri letni vinjeti številni ne vedo

Elektronska vinjeta Žurnal24
Pozor, veljavnost vinjete morate letos izbrati za en dan kasneje. Dars je uvedel enostavno orodje proti pozabljivosti in napakam.

Več sto tisoč lastnikov osebnih vozil mora v kratkem kupiti novo letno elektronsko vinjeto, če se želijo še naprej voziti po avtocestnem omrežju. Ker je zadnji vinjeti v obliki nalepke potekla veljavnost z januarjem 2022, nova elektronska vinjeta pa ni več sezonska, jo je ogromno uporabnikov kupilo z začetkom veljavnosti na skrajni možni datum, torej s 1. februarjem.

Mnogi ne vedo, da letna vinjeta velja leto in en dan. Če je torej aktualni veljavnost nastopila s 1. februarjem 2022, potem bo ostala veljavna do 1. februarja 2023 do 23.59. Pri nakupu nove letne vinjete je zato treba datum začetka nastaviti na 2. februar 2023. Zaradi dodajanja enega dne se bo tako čez deset let veljavnost vinjete "podaljšala" do 10. februarja, če bo seveda uporabnik kupil v sosledju vse vmes. 

Zakaj je treba biti pozoren?

Če kupite letno vinjeto pri pooblaščenih prodajalcih, na primer na bencinskem servisu, in želite začetek veljavnosti s 1. februarjem, vas mora osebje praviloma opozoriti na dan "pribitka". V sistemu ob vnosu registrske oznake namreč vidijo, da bo vaša aktualna vinjeta tega dne še vedno veljavna. Takšna navodila imajo tudi s strani Darsa. 

Lahko pa se zgodi, da prodajalec iz različnih razlogov ne bo povedal, da lahko zamakne vinjeto. Vinjeta bo tako veljala dan manj, kot bi lahko. Morda se za posameznika manj kot pol evra neizkoriščene vinjete ne sliši veliko, pod črto pa se pri vseh takšnih uporabnikih nabere lepo število neizkoriščenih dni oziroma prehitro uveljavljenih vinjet.

Asistenčni sistemi | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na spletu je vse precej lažje

Na Darsu pravijo, da je tudi zaradi takšnih primerov še posebej za registrirane uporabnike spletni nakup prijaznejši in preglednejši. Tisti, ki vinjeto kupijo prek spletnega portala, so avtomatsko obveščeni, da vinjeta velja dan dlje. Program ponudi možnost izbire pravega datuma, lahko pa uporabnik iz kateregakoli razloga tudi vztraja in obdrži zgodnejši začetek veljavnosti.

Prek spletnega portala lahko uporabnik kadarkoli preveri veljavnost vinjet za vsa svoja vozila, kar je še posebej koristno za uporabnike večih vozil. Ko je enkrat vnesena, se tudi ni več mogoče zmotiti pri oznaki registrske številke, saj bo aplikacija ponudila vinjeto za že izpolnjeno tablico.

Prav tako registriranim uporabnikom ni več treba skrbeti, da bodo pozabili na datum poteka veljavnosti. Tisti, ki te dni na družbenih omrežjih zaradi lastne pozabljivosti znašajo svoj gnev na brezkompromisni Dars, bi si prihranili težave, če bi na Darsovem portalu vključili možnost obveščanja o skorajšnjem poteku vinjete. Dars obvestilo pošlje po e-pošti, mogoče si je nastaviti dva časovno različna opomnika. Edini "osebni" podatek, ki ga morate zaupati Darsu, je vaša e-pošta.

Izplača se kupiti vnaprej

Katerokoli možnost že uporabljate - prek spleta, na eni od Darsovih točk ali pri pooblaščenem prodajalcu vinjet - na Darsu zelo svetujejo vnaprejšnji nakup. Do dneva začetka veljavnosti je namreč mogoče še spremeniti napačno vneseno registrsko številko ali začetek veljavnosti vinjete. Z dnem začetka veljavnosti pa to ni mogoče in v primeru lastne napake je stranka ob denar.

Kdaj poteče veljavnost vinjete, lahko vsakdo preveri, če sledi Darsovim spodnjim navodilom.

Cena letne vinjete ostaja nespremenjena. Za osebna vozila stane 110 evrov, za kombije 220 evrov. Za vožnjo brez vinjete po avtocestah in hitrih cestah je zagrožena kazen med 300 in 800 evri, seveda je treba tudi plačati vinjeto. 

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 11
  • matej385 20:57 29.januar 2023.

    Lahko obiskuješ spletno stran - če ne pozabiš. Lahko ne pozabiš, obiščeš/iščeš in ne najdeš - ker ravno takrat ne dela! Lahko pa kupiš: www.veljavnost-vinjete.si - namestiš in nikoli več ne pozabiš!

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 19:15 20.januar 2023.

    Dobro, da obstajajo tudi regionalne in lokalne ceste (ki jih seveda plačamo ob registraciji avta), ki jih uporabljam, da se izognem avtocestam, kjer pogosto potekajo kakšna dela ali pa se promet odvija po polžje, npr. ljubljanska obvoznica med tednom del popoldneva.

  • drecos123 14:36 20.januar 2023.

    ne kupujem tega dreka