Avto
20 ogledov

Predlagajo prijaznejše cestninjenje

Cestninska postaja Anže Petkovšek
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) poziva vlado, naj uvede pravičnejši sistem vinjetnega cestninjenja.

V pobudi, ki so ga naslovili na ministrstvo za infrastrukturo in prostor, pri ZPS pišejo, da se je nanje v preteklosti zaradi vinjet obrnilo veliko ljudi. Na podlagi njihovih pripomb pri ZPS predlagajo nekatere spremembe sistema cestninjenja, ki bi bil bolj pravičen do potrošnikov.

Tako ZPS predlaga, da bi bili do nadomestne nalepke enkrat na leto upravičeni tudi potrošniki, ki lahko na podlagi odstranjene nalepke in kupoprodajne pogodbe dokažejo, da so avtomobil zamenjali z novim. Prav tako naj bi se uvedla možnost povrnitve sorazmernega dela stroška za nakup nalepke, če potrošnik lahko dokaže, da je avtomobil odpeljal v uničenje in nalepke ne bo več uporabljal.

Tretji predlog ZPS je možnost, da bi potrošnik ob nakupu novega avtomobila plačal le sorazmeren del stroška za nakup letne nalepke od dneva nakupa avtomobila do konca veljavnosti trajanja nalepke, če je to obdobje daljše od štirih mesecev.

Ministrstvo se še ni odzvalo na predloge.

Komentarjev 3
  • franke 19:53 04.januar 2013.

    DARS BI MORAL NUJNO UVESTI POLLETNO VINJETO.

  • Oxxo 18:50 04.januar 2013.

    Samopromocija."Skrbijo" za potrošnike... ko pa greš na njihovo spetno stran in si kot potrošnik zaželiš kakšno informacijo več - kot je npr. test = se moraš učlaniti v VIP - letna članarina stane 44 eur. Potem jih "pošlješ nekam"... ...prikaži več Malo pobrskaš po internetu in dobiš razne teste in primerjave brez plačila.Torej - zaradi mene če so ali pa niso. Njihov pristop mi pa ni všeč!

  • Danilo Volčina 17:23 03.januar 2013.

    4 leta nazaj sem avto odpeljal na razgradnjo in poslal papir na DARS, kjer so mi na dom poslali novo vinjeto. Nevem zakaj nekaj zahtevajo če pa v praksi že deluje...