Avto
57 ogledov

Predpraznična norija na cestah

Mariborska urgenca Žurnal24 main
V času pred prazniki na cestah več nestrpnih voznikov.

Ceste so bile danes usodne za štiri udeležence: za pešca, kolesarja, voznika osebnega vozila in tovornjakarja. Trije so umrli za posledicami prometne nesreče, za enega voznika je bilo ugotovljeno, da je umrl že pred nesrečo zaradi srčnega zastoja.

Učitelj vožnje Marjan Borišek na cestah v predprazničnem času opaža več nestrpnih voznikov, kar bi lahko imelo za posledico večje število nesreč. "Na vsak način ljudje zdaj bolj razmišljajo, kaj bodo kupili, kot na promet," ugotavlja. Poleg tega se Slovenci veselimo na tak način, da ogromno popijemo. "Če en dan veliko popijemo, naslednji dan sploh nismo sposobni voziti, a vseeno sedemo za volan in tukaj so rezultati."

Svetloba po tednu teme

K dejavnikom, ki poleg slabih voznih razmer tudi lahko prispevajo k večjemu številu nesreč, Borišek dodaja tudi polno luno in lepo vreme oziroma več svetlobe. "Danes je bil precej svetel dan, potem ko je bilo en teden temno. Ljudje se napolnijo z energijo. Podobno je pomladi -  ko po obdobju teme nastopijo svetlejši dnevi, je več prometnih nesreč."

Kot inštruktor, ki veliko časa preživi na cesti, v predprazničnem času opaža predvsem povečano nestrpnost voznikov, ki več izsiljujejo in prehitevajo na nemogočih krajih ali v nemogočih prometnih situacijah. "Križišča se veliko bolj polnijo, ko je gneča. Druga vozila, predvsem avtošola, ki je počasna in ne more sodelovati s prometom tako hitro, kot bi oni radi, da bi sodelovala, jezijo nestrpne voznike."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.