Avto
473 ogledov

Prek registrske tablice vas legalno pošiljajo v rodne organe

Registrska tablica Bralec Borut
Želite z opolzko besedo na registrski tablici sporočati okolici, kaj si mislite? Ni problema, pravna praznina zaradi pomanjkanja sredstev to še vedno omogoča.

Registrska tablica na vozilih je uradni dokument države.

Bralec je na cesti naletel na avto, ki je imel na registrski tablici, izdelani po naročilu, napis RKODIO. Če skupaj preberemo še registrsko območje Postojne, dobimo popularno, a za marsikoga zelo žaljivo italijansko oziroma primorsko kletvico. 

Prav tako bi bilo formalno čisto v skladu s pravili, če bi nekdo vsem voznikom sporočal "J.. SE", "0DJ.." "F..." in podobno. Edina omejitev, ki velja v tem primeru, je šest znakov, neuporaba šumnikov ter določene omejitve pri črkah B, G, I in O v kombinaciji s številkami.

Že pet let jih z... en člen

Na ministrstvu za infrastrukturo so za Žurnal24 potrdili, da trenutno v Sloveniji ni inštance, ki bi prepovedala žaljive tablice, saj v delu, ki določa vsebina, še vedno velja stari Pravilnik o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil iz leta 2006.

Novi Pravilnik o registraciji motornih in priklopnih vozil je sicer v veljavi že od leta 2011, vendar še do danes ni bil v celoti uveljavljen njegov 35. člen, ki ureja registrske tablice z izbranim delom oznake (število znakov, prepoved uporabe določenih kratic iz znakov, prepoved podvajanja oznak in tudi uporabo "neprimernih vsebin ali izrazov"). Prav tako pravilnik ni bil uveljavljen v tistem delu, ki bi za starodobna vozila uveljavil lastne tablice.

Po dveh vmesnih preložitvah zaradi "pomanjkanja finančnih sredstev, potrebnih za nadgradnjo programa za evidenco registriranih vozil"  je naslednji datum, ko naj bi se neprimerne vsebine na tablicah končno prepovedale, šele 19. 10. 2016.

Tisti, ki si bodo tablico s sporno vsebino omislili pred tem datumom, so lahko brez skrbi, saj se bodo lahko kitili z njo tudi po uveljavitvi člena o neprimerni vsebini. Tako so za Žurnal24 potrdili na ministrstvu.

V Sloveniji je nekaj čez 18.000 registrskih označb, izdelanih po naročilu. Povečini jih naročajo podjetja, veliko pa tudi posamezniki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • popokatopetl 10:35 08.december 2015.

    Tablica na sliki ne pošilja v noben organ, gre za neposreden primer bogokletstva. Par sto let nazaj bi te katolibanska inkvizicija najbrž sežgala na grmadi al pa razčetverila ;(

  • Skippy 08:35 08.december 2015.

    A to je spet pomemben problem države? Za vsako kombinacijo si lahko izmisliš, da za nekoga pomeni nekaj žaljivega.

  • mucek4 07:45 08.december 2015.

    Izpred nekje 2 mesecev je v rabi nov pravilnik, po katerem izdelava take tablice ni več mogoča. Pa ne zaradi napisa, ampak dolžine besedila.