Avto
344 ogledov

Prekrški, ki jih policija ne kaznuje

Lani so policisti precej pozornosti namenjali pravilni varnostni razdalji; navse Žurnal24 main
Največ izrečenih kazni je bilo lani zaradi presežene hitrosti. Mnoge, ki prav tako vplivajo na varnost v prometu, pa policija kaznuje le redko.

Vožnja po levi brez vzroka, nesnaga na cesti, neustrezna  razdalja med vozili, prepočasna vožnja ter prehitevanje po desni spadajo med manjše prekrške, ki prav tako kot večji zmanjšujejo varnost na cestah, a jih policija premalokrat sankcionira.

Za slalom manj kot 50 kazni
Po podatkih policije je bilo lani za nepravilno menjavanje pasov ali tako imenovano slalomsko vožnjo in za neprimerno razvrščanje v križiščih izrečenih kazni manj kot 50. Več kazni so izrekli zaradi umazanega cestišča. Prenekatera gradbinska podjetja in tudi kmetje namreč cestišča, ki ga prečkajo in pri tem
umažejo, za seboj ne počistijo. Tovrstnih kršitev je bilo lani 351.

S provido varna razdalja
Pravilno varnostno razdaljo, predvsem na avtocestah, policisti ugotavljajo z vozili s sistemom provida. Lani so zaradi neustrezne varnostne razdalje napisali največ kazni, in sicer 2.379.
 
Posebno zanimiva pa je statistika neupravičene vožnje po prehitevalnem pasu na avtocesti, ko je vozni pas prazen. Tovrstnih kršitev je bilo lani 98, zanimiva pa je zagrožena kazen za to, ki znaša 40 evrov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Pogosto spregledani prekrški
1. Vožnja po levi brez vzroka

Zadnje čase lahko na avtocesti opazimo vedno več voženj po prehitevalnem pasu, tudi kadar je vozni pas prazen. Tako početje ni upravičeno, zato vam zanj grozi kazen 40 evrov. Policisti so lani ugotovili 98 tovrstnih kršitev.

2. Kmetje morajo počistiti
Pri vožnji po lokalnih cestah velikokrat naletimo na ostanke zemlje, ki jih za seboj pustijo kmetovalci s kmetijsko mehanizacijo ali gradbinska podjetja. Nesnaga močno zmanjšuje oprijem cestišča, v slabih razmerah pa ga naredi izjemno spolzkega, zaradi česar lahko vozilo tudi zdrsne in zgodi se nesreča. Kdor za seboj ne počisti cestišča,
 mu grozi globa 250 evrov. Lani je policija v zvezi s takim ravnanjem posredovala 476-krat.

3. Razdalja med vozili
Lani večkrat kritiziran dvesekundni preizkus na avtocestah je sicer dober in v tujini že vrsto let uporabljan kazalnik pravilne razdalje med vašim in pred
vami vozečim vozilom. Lani so policisti pravilni razdalji namenjali precej pozornosti in z 120 evri kaznovali 2.379 kršiteljev.

4. Prepočasna vožnja
Zakon o varnosti v cestnem prometu pravi, da voznik ne sme neupravičeno voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v prometu. Če je njegova hitrost za več kot polovico manjša od največje dovoljene, mora vključiti varnostne utripalke in se na prvem primernem kraju umakniti z vozišča ter pustiti mimo hitrejša vozila. Globa za nespoštovanje je 250 evrov. Lani so policisti našteli 476 tovrstnih kršitev.

5. Prehitevanje po desni
Prehitevanje po desnem – voznem – pasu na avtocesti je prepovedano, zagrožena kazen za takšno početje pa je 200 evrov. Na cestah z več pasovi je prav tako
prepovedano menjavati pasove, razen če nameravate zapustiti cestišče. Takih kršitev je bilo lani 46.

Nezakonito tudi cviljenje
Med manj znane prekrške uvrščamo agresivno vožnjo, kamor zakon o varnosti v cestnem prometu (ZVCP) uvršča sunkovito speljevanje, zaviranje in ustavljanje, razen če grozi nevarnost. Namen zakona je preprečevati ne le divjo in agresivno vožnjo ter speljevanje s cviljenjem pnevmatik, temveč tudi nepotrebno postavljanje voznikov avtomobilov in motornih koles. Globa za tako vožnjo je 300 evrov, če pa voznik pri vožnji spušča krmilo ali vozi po dveh (avtomobil) ali enem (motor) kolesu, mu grozi še pet kazenskih točk. ZVCP prepoveduje tudi vožnjo v obutvi, ki zmanjšuje vozne sposobnosti, denimo v visokih petah in natikačih.

Komentarjev 2
  • Sašo Muc 15:58 24.junij 2011.

    A ma kdo statistiko kazni za telefoniranje med vožnjo?

  • nergač 08:40 22.junij 2011.

    Ne kaznujejo tudi preglasne glasbe v vozilu, metanje pločevink in ostalega skozi okna, skratka, kaznujejo le tisto, kar jim je najlažje ...