Avto
8 ogledov

Premiere ključnih avtomobilov za 2011

Avtosalon v Šanghaju 2011
1/51
Žurnal24 main
Kljub kratki zgodovini avtosalona v Šanghaju, ki ga je mednarodna organizacija industrijskih razstavljavcev UFI potrdila leta 2004, je ta prerasel v eno najpomembnejših razstav avtomobilov na svetu.

Avtosalon v Šanghaju, ki je od leta 1985 potekal kot bienale in se izmenjuje z avtosalonom v Pekingu, je na sporedu od 19. do 28. aprila. Letošnja mednarodna razstava je dokaz več, kako pomemben je salon tudi za evropske proizvajalce, saj se skoraj vse premium znamke predstavljajo s ključnimi premierami za leto 2011.

Premiera za DS5
Citroën je na Kitajskem po modelih DS3 in DS4 pokazal še serijsko različico najnovejšega modela "luksuzne" serije DS, novi DS5, ki na evropski trg prihaja še letos. Nastal je na popolnoma novi platformi in je do zdaj najbolj razkošen model v Citroënovi premium podznamki.

Še en Audijev SUV

Audi je avtosalon v Šanghaju izbral za premiero novega malega SUV-a Q3. Novi model temelji na dodelani platformi Volkswagnovega tiguana, s katerim si deli tudi motorje. Oblika novega Q3 ni presenečenje, oblikovalci iz Ingolstadta pa so navdih iskali v večjih bratih Q5 in Q7. Poleg pogona na prednji kolesi bo kupcem na voljo tudi pogon na vsa štiri kolesa, ki za razliko od drugih dveh Q-modelov uporablja sklopko Haldex. V ponudbi motorjev bosta dve različici 2-litrskega TFSI-turbobencinskega motorja z močjo 125 kilovatov (170 KM) oziroma 155 kilovatov (211 KM) ter dvema različicama 2-litrskega TDI turbodizelskega agregata z močjo 103 kilovate (140 KM) in 125 kilovatov (170 KM). Prodaja se bo začela junija, cene v matični Nemčiji pa bodo segale od 29.990 evrov naprej.

Chevrolet je na Kitajskem predstavil svoj globalni model malibu, ki ponuja več prostora in udobja za potnike ter bogato izbiro pogonskih agregatov. BMW je držal besedo in prvi razkril videz kupejevske različice nove generacije serije 6. Na Kitajskem je predstavljena množica konceptov, takih, ki bodo trgu kmalu predstavljeni v serijski obliki, kot tudi takih, ki le nakazujejo oblikovalsko usmerjenost znamk v prihodnosti.

Kopica novih konceptov
Od zanimivejših konceptov izpostavljamo Peugeotov SxC, oziroma shanghai cross concept, vizijo velikega SUV-a, ki s svojimi dimenzijami prekaša modele, kot je BMW X5. Pri Peugeotu niso zagotovili, da bo SxC tudi zavil v proizvodnjo, so pa dali vedeti, da v bližnji prihodnosti ne izključujejo proizvodnje velikega serijskega SUV-a.

Mercedes-Benz je predstavil concept A, oziroma obrise novega modela razreda A, ki na ceste prihaja prihodnje leto in bo predstavljala konkurenco prihodnji generaciji BMW serije 1 in audiju A3, Volkswagen novo generacijo priljubljenega hrošča, Volvo pa koncept luksuzne limuzine universe.

Evropski proizvajalci se zadnja leta vse bolj odpirajo kitajskemu trgu, ki je po prodaji že prehitel ameriškega in je največji na svetu. Ena od potrditev je prav število svetovnih premier, ki presega število razkritij na avtosalonu v New Yorku, ki poteka vzporedno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.