Avto
38 ogledov

Prenosna navigacija z deljivo sliko

Navigacija Navdy
Ameriško podjetje Navdy je predstavilo novo prenosno navigacijo v povezavi s projiciranjem na steklo, s katero naj bi bistveno izboljšali preglednost na cesti in s tem varnost med vožnjo.

Predsednik uprave in ustanovitelj podjetja Navdy Doug Simpson pravi, da je bil povod za novo tehnologijo nezadovoljstvo nad serijsko vgrajenimi navigacijami v vozila.

Vgrajene navigacije v povezavi s serijskim HUD zasloni se sicer uporabljajo že dalj časa, a moti to, da je to opcijska in draga dodatna oprema v vozilih, ki ni dostopna vsem voznikom. Ti zato v ZDA množično vsak dan navigacijo v vozilih uporabljajo kar na mobilnih telefonih. Simpson pravi, da je to lahko zelo nevarno, saj lahko nenaden klic navigacijo zmede in predolgo preračunava, kam je treba zaviti. Meni, da je prav to razlog, da mobilni telefoni niso zasnovani za tovrstno delovanje v vozilih.

Deljiva slika

Simpson pravi, da je za večjo varnost potrebna prenosna naprava, ki jo lahko priključimo na armaturno ploščo v vseh avtomobilih. Tehnologijo dobro poznamo že iz letalstva. Slika se projecira na vetrobranskem steklu pred voznikom. To sicer ni nikakršna novost, saj smo tako vrsto HUD navigacije na Žurnalu testirali že lani, a deluje le v povezavi s tovarniškimi aplikacijami (Navigon). zato pa Navdyjeva navigacija še dodatno spreminja način komuniciranja v vozilih, podpira pa tudi številne aplikacije, kot sta google maps in pandora. Med klicanjem za razliko od mobilnih telefonov loči sliko, kar pomeni, da se nam izpiše kdo kliče, hkrati pa se pred nami še vedno prikazuje slika zemljevida z vsemi ukazi kam zaviti.

Zagotavlja visoko ločljivost head-up zaslona, na steklo pred voznikom pa projicira treutno hitrost vozila, vrtljaje motorija, statistiko porabe goriva, opozorilo za tlak v pnevmatikah ali opozorilo o baterijski napetosti. V visoki ločljivosti projicira tudi sliko klicatelja.

Komentarjev 1
  • JohnSmith30699 09:18 22.avgust 2014.

    ni res! ne projecira na vetrobransko steklo, ampak je samostojna naprava ki se namesti na armaturo!https://www.navdy.com/