Avto
48667 ogledov

Prepovedali bodo e-skiroje

E-skiro Profimedia
Prelomna odločitev na referendumu, velika večina sodelujočih za prepoved najemniških e-skirojev.

Pariz je postal prva velika prestolnica v Evropi, v kateri bodo prepovedali najemniške e-skiroje. To so s kar 90 odstotki podpore izglasovali meščani na nedeljskem referendumu. Udeležba je bila nizka, samo osemodstotna. 

Pariz je bilo sicer eno prvih velemest, ki je doživelo razcvet nove oblike mobilnosti. Kmalu pa so se pojavile tudi temnejše plati. Kritiki opozarjajo, da uporabniki e-skirojev množično kršijo prometne predpise, vijugajo skozi promet, po pločnikih in po peš conah s hitrostmi tudi več kot 25 km/h. Prav tako uporabniki - tudi otroci - le redko uporabljajo čelade. 

S ponudbo storitve najema e-skirojev pa so postala vozila velika nadloga tudi po ulicah, saj pogosto ležijo tam, kjer so jih začasni uporabniki odložili. Visoke minutne tarife za najem na neki način preprečujejo, da bi se uporabniki potrudili in jih odlagali na primerna parkirišča. Grožnja z globo za napačno odlaganje se je izkazala za neučinkovito.

Tudi Slovenija je v zadnjih letih doživela razmah nove oblike mobilnosti. Od leta 2021 so e-skiroji zakonsko opredeljeni kot lahka motorna vozila, ki ne smejo presegati 25 km/h. Lahko jih uporabljajo starejši od 12 let, voziti pa smejo le po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je največja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 km/h."

Z e-skirojem je torej prepovedano voziti po pločniku, ki je namenjen le pešcem. V območjih za pešce pa hitrost e-skiroja ne sme presegati hitrosti pešca. Do 18. leta je kolesarska čelada obvezna, za slušalke med vožnjo je zagrožena kazen 120 evrov.

Problematika z e-skiroji se je zaostrila po nekaj hudih nesrečah, zato se je županja iz vrst socialistov Anne Hidalgo, sicer sama zagovornica kolesarjenja, odločila za razpis referenduma, na katerem bi Parižani odločili, ali še dovoliti poslovanje družbam za najem e-skirojev. Zatrdila je, da bo voljo ljudi spoštovala, poroča BBC.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Mitjaaaaa 23:26 04.april 2023.

    Komentirate itak samo bedaki, ki niste prebrali ali razumeli članka!! Prepovedali bodo NAJEMNE skiroje, ne pa lastniških!! Dejte prebrat!! Se pravi, prepovedali bodo Bolt skiroje, tiste zelene,ki so jih pri nas metali v Ljubljanico! Vsak Parižan s svojim skirojem se ...prikaži več bo pa še vedno lahko vozil....ali turist ki bo od doma pripeljal skiro!

  • Boschtjan Zupanchich 18:31 03.april 2023.

    A niso rekli, da moramo varčevati z elektriko ??? ? ??? kaj je sedaj potem to ??? ? ??? Zblojenci enkrat bi varčevali, pa potem spet nebi, pa bi, pa nebi, .... usekanci zmedeni !!! ! !!!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:40 03.april 2023.

    Prepoved je skrajni ukrep, bi bilo pa fino, če bi se zakonodaja uredila. Enako je bilo pred leti z rolerji. Niso bili za na kolesarsko in ne za na pločnik, vmes pa so ljudje, ki uporabljajo rolerje za prevozno sredstvo skoraj poniknili.