Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

'Ali vodilni v plavalni zvezi znajo plavati?'

Mirna Jukic je ogorčena nad dejanji Fine. Pravi, da o plavanju vodilni ne vedo v Žurnal24 main
Večina plavalcev se strinja, da je treba prepovedati hitre kopalke, a se obenem ne strinjajo niti z vrnitvijo nazaj. "Ne vem, če znajo vodilni v svetovni zvezi plavati," se sprašuje Mirna Jukic.

Mednarodna plavalna zveza (Fina) je na kongresu v Rimu sklenila, da bodo plavalci po 1. januarju 2010 lahko na največjih tekmovanjih spet nastopali le s kopalkami iz tkanine. Predlog ZDA je bil podprt z veliko večino (168:7), a tudi ta predlog buri duhove. Po novem bodo moške kopalke z dolžino omejene od pasu do kolen, ženske pa bodo lahko imele naramnice, na spodnjem delu pa bodo prav tako omejene z dolžino do kolen. Večina delegatov je predlog podprla, plavanje je zaradi dragih visokotehnoloških kopalk namreč počasi postajalo nedostopno za širši krog ljudi in rekordi so eksplodirali. Obenem se številni plavalci sprašujejo, kje so meje, saj je zdajšnje vračanje na stare čase za nekatere plavalce nesprejemljivo.

"Lepo in prav je, da se vračamo k normalnim razmeram, a je ta korak spet nova skrajnost. Odkar nastopam na tekmah, smo uporabljali plavalne kostume, zdaj pa gremo praktično na tako imenovane minimalke. Prav je, da se prepove uporaba plovnih materialov, a po pravici povedano v takšnih kopalkah, kot sem zdaj, nisem plaval še nikoli," je denimo menil slovenski sprinter Jernej Godec. Z njim se strinja večina plavalcev. Avstrijka Mirna Jukic je v svoji jezi avstrijskim novinarjem rekla kar: "Ne vem, če znajo vodilni v svetovni zvezi sploh plavati. Znajo našteti stile, to je pa tudi vse. Drugače teh korakov ni mogoče razumeti." Kako bodo po novem izgledali plavalci, pa so v nedeljo pokazali člani mešane štafete iz Tahitija, ki so na 4 x 100 mešano osvojili 39. mesto, kar pa je bilo nepomembno, bolj so pritegnili pozornost z navadnimi kopalkami in starejše ljubitelje plavanja vrnili v obdobje izpred treh desetletij.

Michaela Phelpsa je trma gnala k izjemnemu plavanju z lanskim modelom kopalk. © AFP

Fina je sama kriva za nastalo situacijo. S svojo politiko glede športne opreme je že pred olimpijskimi igrami v Pekingu in s predstavitvijo modela Speedo LZR Racer, pri tem ne gre spregledati, da je Speedo sponzor Fina, povzročila veliko zmedo, za dodatno pa poskrbela letos spomladi z novimi pravili, spiski dovoljenih kopalk in novimi roki za dopolnitve ter končnim dovoljenjem za skoraj vso predlagano opremo. Ob tem si je Fina dovolila novo dvomljivo potezo. Vse svetovne rekorde, ki so bili doseženi z novo visokotehnološko opremo, bo priznala, s čimer je prvenstvo v Rimu najbrž zadnje prvenstvo, na katerem se bodo postavljali številni svetovni rekordi in vsaj na tem področju bodo tudi plavalci na neki način v novem diskriminiranem položaju. Kritiki Fina pa poudarjajo tudi, da se bo s tem močno zmanjšal interes plavalnih sponzorjev. Pred uvedbo novih kopalk je zdaj spet na vrsti Fina, saj bodo strokovnjaki v laboratoriju v Švici izdelali pravilnik za novo opremo iz tekstila ter tako skušali preprečiti, da kateri od proizvajalcev tolmači pojem tkanine oziroma tekstila po svoje. Prav zato bo tudi za nove kopalke določena debelina in prepustnost vode. Nov pravilnik naj bi imela Fina izdelan do konca septembra, proizvajalci pa že opozarjajo, da ne bodo zmogli zagotoviti nove opreme, če podatkov ne bodo dobili pravočasno. Fina bo svoja pravila prej ali slej uveljavila, morda tudi malce modificirala.

Tudi po Rimu pa ostaja odprto vprašanje plavalca na SP. Nekateri vodilni plavalci se še vedno pritožujejo, da si je Fina vzela vse pravice okoli trženja na svetovnem prvenstvu, tudi pri plavalcih, delček pustila nacionalnim panožnim zvezam, razumela televizije, ki morajo zaslužiti z reklamnim programom in jim prilagodila urnik tekmovanja. Spet pa je ostal pozabljen plavalec, ki lahko samo nosi napise sponzorjev enih in drugih ter s trdim delom poskrbi, da bodo gledalci na tribunah in pred televizijskimi ekrani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.