Avto
157 ogledov

Prespite na strehi avtomobila

Strešni šotori izvirajo iz Italije, letos pa praznujejo že 50. obletnico. Žurnal24 main
Strešni šotori so zanimiva alternativa za avanturiste, ki na potovanju bolj kot udobje avtodomov ali običajnega kampiranja cenijo svobodo gibanja.

Njihova posebnost je montaža v posebnem kovčku na strehi vozila, v katerem je spravljen šotor s posteljnino vred in ga je mogoče odvisno od  izvedbe razpreti v nekaj deset sekundah, vsekakor pa v največ nekaj minutah.

Šotor gre lahko kamorkoli, dokler to dopuščajo zmogljivosti avtomobila (in bolj ali manj restriktivna zakonodaja za šotorjenje v Sloveniji in tujini), po potrebi tudi po brezpotjih.  Obenem ni treba iskati mesta za postavljanje šotora, saj za počitek zadostuje že običajno parkirno mesto.

Glede na ceno hotelskih sob in apartmajev se naložba povrne že v nekaj tednih oziroma letih, če bi upoštevali striktno izogibanje kampom. Vseeno pa veliko lastnikov avtošotorov še vedno rado zavije v kampe, kjer imajo na razpolago vso potrebno infrastrukturo.
Modeli proizvajalcev so prilagojeni za praktično vse tipe vozil, od malih mestnih avtomobilov do velikih terencev. V šotoru lahko odvisno od velikosti in zasnove prespi posameznik ali štiričlanska družina. Poleg funkcionalnosti, ki omogoča enostavno uporabo, dodatno montažo baldahina ter druge opreme, prostostoječih nosilcev in tovorjenje dodatnih športnih rekvizitov, je odlika modernih strešnih šotorov tudi zaščita pred vsemi vremenskimi pojavi, za najbolj zahtevne uporabnike celo pri temperaturah v razponu globoko izpod ledišča pa vse do puščavske vročine.

 

Cena

Cenovni razpon strešnih šotorov je od okoli 1000 evrov pa vse do 4000 evrov in več za najkvalitetnejše modele. Za 1500 evrov je mogoče kupiti spodoben strešni šotor za več oseb.


Omejitve

Avtomobil se zaradi dodatne teže na strehi obnaša podobno kot z nameščenim kovčkom, zato je treba vzeti v ozir povečano porabo goriva, višje težišče in nestabilnost pri vožnji skozi ovinke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.