Avto
15 ogledov

Prestavljanje prej, ne slej

Odprta okna povečajo porabo toliko kot nepravilno napolnjene pnevmatike. Žurnal24 main
Številni prijemi, kako doseči nižjo porabo goriva, so potegavščina, zato bolj kot tem zaupajte avtomobilskim proizvajalcem. Privarčujete lahko s čim bolj enakomerno vožnjo – s čim manj zaviranja, toda hitrim pospeševanjem.

Veliko pa lahko dosežete že s preudarno in varno vožnjo, prihranki so lahko presenetljivo visoki.

Pospešujte hitro
Čim bolj enakomerna vožnja s čim manj zaviranja je najbolj primerna za ekonomično vožnjo. Zato ne zavirajte po nepotrebnem, ko pospešujete, pa pospešujte hitro, da čim prej dosežete želeno hitrost in potem prestavite v višjo prestavo. Samo z upoštevanjem tega pravila lahko privarčujete do pet odstotkov goriva.

Vozite v optimalnem razponu vrtljajev, ki znašajo pri bencinskih motorjih med dva in tri tisoč vrtljaji, pri dizelskih motorjih je ta številka še nekoliko nižja. Hladnega motorja nikoli ne silite v visoke vrtljaje. Prestavljajte raje prej kot pozneje.

 

Pet odstotkov

goriva lahko privarčujete samo s tem, da čim manj zavirate.

Ugašajte motor
Pri porabi goriva lahko privarčujete tudi tako, da motor ugašate pred semaforji in ob avtocestnih konicah, četudi mnogi to zavračajo zaradi večje obrabe zaganjača. Najboljša rešitev so tovarniško vgrajeni sistemi start & stop, ki jih proizvajalci v vedno večji meri znova vgrajujejo v svoje modele. Tako boste porabo zmanjšali še za dodatnih pet do deset odstotkov.

Ohladite, nato vzdržujte
Uporaba klime vpliva na moč motorja in posledično na porabo, zato klimo uporabljajte le, ko jo potrebujete. Na številna vprašanja bralcev, ali se izplača klimo izmenično izklapljati na deset minut, pa odgovarjamo, da je bolje, da avtomobil primerno ohladite, nato pa z minimalnim delovanjem klimatske naprave to temperaturo vzdržujete.

Učinkoviti so aditivi, namenjeni čiščenju šob
"Aditivi bore malo vplivajo na zmanjšanje porabe goriva, večkrat pa je razlika celo neznatna," pojasnjuje Aljaž Urha, predelovalec avtomobilov. Tako le redkokdaj upravičijo vložek, ki lahko znaša pet evrov ob vsakem polnjenju rezervoarja. "Nekaj drugega so močnejši aditivi, namenjeni čiščenju šob, ki zaradi učinkovitejšega vbrizgavanja goriva resnično pripomorejo k prihranku pri gorivu," dodaja Urha.

Intervju z Aljažem Urho
Kako lahko že pri sami vožnji poskrbimo za nižjo porabo goriva?
Veliko koristnih informacij je na spletu, vendar pri tem velja biti pazljiv, saj so nekatere zavajajoče, sploh če so tržno motivirane. Tudi navodila za uporabo avtomobila nudijo veliko koristnih informacij.

Ali kakovost goriva vpliva na porabo?
Kvaliteta goriva vpliva prej na življenjsko dobo avtomobila kot na porabo. Zato je najbolje točiti gorivo na črpalkah z veliko frekvenco, saj s tem vedno dobite sveže gorivo. Kvaliteta goriva je še posebno pomembna pri avtomobilih na dizelski pogon, saj nekvalitetno gorivo zamaši filter in, kar je še slabše, zamaši šobe.

Kako lahko s predelavo dosežemo nižjo porabo goriva?
Sam sem naredil številne izboljšave, ki pa niso delovale. Prva, ki je imela merljiv prispevek k znižanju porabe, je bila izboljšanje dovoda zraka v motor (motor zrak dobiva s sprednje strani in tako pridobi moč) ali CAI (cold air intake) oziroma vnos hladnega zraka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.