Avto
37 ogledov

Prestižno zondo vžigali "na potisk"

Pagani zonda F Pagani
To pa mora biti zadrega, ko ti pol milijona evrov vreden superšportni avto noče vžgati. Ampak zaradi načina, kako so zondo spravili k življenju, je verjetno kakšen mehanik zmajeval z glavo.

Zgodilo se je pred dnevi v mondenem francoskem sredozemskem letovišču Cannes. Lastnik pagani zonde F roadsterja je pred durmi prestižnega hotela zaman pritiskal na gumb za vžig, saj se 7,3-litrski AMG-jev motor v zadku superšportnika ni zmenil za ukaze in je ostal nem. 

Nazadnje je na pomoč priskočila skupina starejših občanov in na staromodni način pomagala mladeniču za volanom. Potisniti takšno zverino sicer ni posebej težko, saj avto tehta le slabih 1.300 kilogramov, kar je na nivoju družinske kombilimuzine. Po nekaj metrih potiskanja se je V12 AMG z zalogo moči 480 kW (650 KM) le zganil in iz štirih cevi je zagrmel ušesom ljubi zvok. 

Pagani zonda F je bil v izdelavi med letoma 2006 in 2009, vsega skupaj pa je bilo izdelanih le 25 roadsterjev te butične znamke. Vsak je brez obdavčitev stal nekaj manj kot 500.000 evrov, v zameno pa lastniku nudi pospešek od 0 do 100 km/h v 3,6 sekunde in končno hitrost 344 km/h.

Zonda F ima klasični ročni menjalnik, zato je vžig na potisk sploh prišel v poštev, saj imajo novejše različice (cinque in R) sekvenčni menjalnik. A mehaniki opozarjajo, da takšno vžiganje pri modernih avtomobilih lahko škodi, saj se v izpušnem sistemu med postopkom nabire gorivo, ki ne zgori, to pa lahko poškoduje katalizator.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.