Avto
18 ogledov

Pretirana samozavest voznikov

Brane Legan Boštjan Tacol
Nad tekmovanjem o varčni in varni vožnji na Žurnalovem in Toyotinem dnevu v AMZS centru varne vožnje na Vranskem so bdeli inštruktorji varne in varčne vožnje, pod vodstvom Braneta Legana, ki pravi, da je treba na področju varnosti na slovenskih cestah in ozaveščanju voznikov postrotiti še veliko.

Varen varčen voznik logo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kako ocenjujete tekmovanje v varnem vozniku?
Prva vaja je bila dokaj enostavno zastavljena, a je imela lastnosti nekih osnovnih situacij v prometu, torej prepoznavanje situacije v neznanih razmerah.  Tekmovalci so bili namreč zaprti v kontejnerjih in niso vedeli, kaj bodo počeli do trenutka, ko so bili na vrsti. Moram reči da s prikazanim znanjem nisem bil zadovoljen, kar nekaj tekmovalcev je imelo težave. Vse nadaljnje vaje so videli, da ni heca in da se morajo skoncentrirati, tako da so uspešneje premagovali naloge.

Kako so se odrezali finalisti?
Brane Legan AMZS | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V finalni izbor so prišli po mojem mnenju tisti, ki znajo najbolje obvladovati avtomobil in prepoznavati situacije v realnem prometu  vse naloge so bile namreč takšne, ki so na cesti stalnica-potrebno je dobro videti, se dobro orientirati, znati oceniti vozne pogoje in stabilnost avtomobila, hkrati pa je bil prisoten tudi psihični pritisk, saj je bilo denimo med vodno zaveso vklopiti brisalce, hkrati se je meril čas na progi.. Na cesti se takšne posebnosti lahko zgodijo v trenutku in v trenutku jih je tudi potrebno premagati in to je bil cilj tekmovanja.

Skozi vaše roke gre vsako leto na tisoče slovenskih voznikov. Kako ocenjujete njihovo znanje, smo Slovenci za volanom res tako radi preveč lažno samozavestni?
Brane Legan AMZS | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Precejkrat je prisotno tako pretirana samozavest pa tudi precenjevanje v smislu, da lahko neko situacijo  na cesti premagajo ne da bi upoštevali posebnosti. Nekateri se iz taksnih situacij uspejo rešiti, drugi pa ne. Če govorim o profilu povprečnega slovenskega voznika, se je po naših izkušnjah stanje glede varnosti kar vidno popravilo. Saj je veliko govora o varnosti, pri čemer so svoje prispevale različne organizacije in tudi mediji, ki pomagate izobraževati z različnimi vsebinami. Obisk v našem centru na tečajih varne vožnje dokazuje, da je ozaveščenost ljudi za varnost na cesti vse boljša in da se zavedajo pomena izobraževanja za lastno varnost na cesti. Seveda pa je potrebnega še ogromno dela. Skozi naše roke inštruktorjev je šlo denimo okoli 30.000 ljudi, v Sloveniji pa je voznikov veliko več kot milijon.

Je bil torej Žurnalov in Toyotin dan opazen kamenček v mozaiku te varnosti?
Res je, varnost je sestavljena iz ogromno delcev, ta dogodek pa je bil vreden kar nekaj kamenčkov, saj so obiskovalci lahko spremljali obe tekmovanji, se zraven učili, videli če je šlo kaj narobe, po drugi strani pa so lahko tudi sami na varen način preizkusili svoje vozniško znanje, tudi med adrenalinskimi preizkušnjami in na ta način doživljanja hitrosti dobili vpogled v to, kaj vse je potrebno za varnost, da pravilno obvladajo avtomobil, pravilno zavirajo.

Varen varčen voznik sponzorji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.