Avto
3944 ogledov

Prevelika sproščenost v prometu ob prazničnih dneh in koncih tedna

AVP
1/2
AVP
Do konca letošnjega maja je med petkom in nedeljo življenje izgubilo 21 od 38 oseb, oziroma 55 odstotkov, v mesecu maju kar 11 od 17 oseb.

Zato so na mestu znova opozorila k preudarni in odgovorni udeležbi v prometu tudi pred poletjem, ko poleg pandemske izčrpanosti in sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije obstaja povečan obseg tveganih vedenj, ki se negativno odrazijo v prometni varnosti. 

Več preventivnih in nadzornih aktivnosti v poletnih mesecih 

V poletnih mesecih, ko se bo promet še povečeval, se bodo temu prilagodile tudi aktivnosti Policije in agencije. Stanje varnosti cestnega prometa se lahko v tem obdobju namreč občutno poslabša. V izogib temu bo Policija v tem obdobju izvajala določene aktivnosti pri odpravljanju zastojev.

Sodelovali bodo z vzdrževalci cest, ki so pristojni za postavitev ustrezne prometne signalizacije. Policisti bodo prisotni  na mestih, kjer bo prihajalo do zastojev in po potrebi urejali promet in preprečevali morebitne kršitve cestnoprometnih predpisov. 

Nadzorne aktivnosti bodo usmerjene tudi na tiste ceste, ki jih v poletnih mesecih uporabljajo motoristi, predvsem ob praznikih in ob napovedanih motorističnih prireditvah, ki potekajo v Sloveniji ali sosednjih državah.

Prav tako bodo policisti izvajali meritve hitrosti. Na najbolj izpostavljenih cestah bodo promet umirjali tudi s postavitvijo in prestavitvami silhuet policistov z radarjem v naravni velikosti.

Celo poletje bo potekal tudi nadzor nad vozniki tovornih vozil, tudi glede spoštovanja določil Odredbe o omejitvi prometa na cestah v RS. Pri opisanih aktivnosti  bodo policisti v največji možni meri uporabljali motorna kolesa.

promet kolone gneča | Avtor: Bralec Bralec

Aktivnosti Agencije za varnost prometa bodo v poletnih mesecih zajemale naslednje:

·       Nova medijska kampanja za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola »Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč«.
·       Nova brošura Nasveti za vožnjo poleti, ki jo bodo razdeljevali na avtocestnih počivališčih in v digitalni obliki z njeno vsebino ozaveščali javnost preko spletnih medijev.
·       Nova brošura, namenjena tovornemu prometu, s katero bodo pospremili nacionalno preventivno akcijo Varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov.
·       Magnetne nalepke za vozila Ustvarimo reševalni pas, ki jih bodo razdeljevali na avtocestnih počivališčih po začetku šolskih počitnic.
·       Izvedli bodo ponovljeno terensko opazovanje glede uporabe mobilnega telefona in pripetosti z varnostnim pasom v 11 mestnih občinah.
·       Okrepili so raziskovanje dejavnikov za nastanek prometnih nesreč voznikov enoslednih motornih vozil, ki ga izvajamo v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki.
·       V avgustu bodo izvajali aktivnosti za nacionalno preventivno akcijo »Hitrost«
·       Osmim policijskim upravam so predali 16 silhuet policistov z radarji, kot ukrep za zmanjševanje hitrosti. Silhuete so že postavljene na več lokacijah, ker pa imajo najboljši učinek ob pogostem prestavljanju, bodo v poletnih mesecih njihove lokacije spreminjane
·       Agencija preko javnega poziva sofinancira preventivne aktivnosti. Več nevladnih organizacij bo tako izvajalo aktivnosti in dogodke v povezavi s temami alkohol, hitrost in motoristi.

Visoke temperature so lahko nevarne

Agencija za varnost prometa svetuje, da so udeleženci cestnega prometa v prihajajočih mesecih strpni, saj visoke temperature vplivajo tudi na zbranost in vozne sposobnosti. Hitrost vožnje naj prilagodijo prometnim in vremenskim razmeram. Dosledno naj upoštevajo cestnoprometne predpise ter se temeljito pripravijo na pot, tudi z ustrezno pripravo vozila.

Preverijo naj dela na cesti, morebitne zastoje in uporabijo poti, kjer promet ni tako gost. Če pa vozniki vseeno naletijo na zastoje, naj upoštevajo cestno-prometno signalizacijo in navodila policistov. Vselej naj bodo še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti – pešce, kolesarje in motoriste.

Agencija za varnost prometa vsem udeležencem v prometu želi varno pot in da bi na vsak cilj prišli srečno.