Avto
741 ogledov

Prevlada elektrike na izboru Evropski avto leta

KIa EV6 je Evropski avto leta 2022 COTY
Kia EV6 je Evropski avto leta 2022. Tudi na drugem in tretjem mestu sta 100-odstotno električni vozili, renaultom mégan E-tech electric in Hyundai ioniq 5.

Letošnji izbor za Evropski avto leta je zaznamovala elektrika, saj je bilo med sedmimi finalisti kar šest popolnoma električnih modelov, le peugeot 308, ki je zasedel 4. mesto, ponuja termični motor.

Žirija 59 evropskih avtomobilističnih novinarjev in 22 držav, Rusija leto ni imela pravico glasovanja, je največ točk dodelila električni kii EV6 (279), 14 več kot renault meganu E-tech electric in 18 več kot hyundai ioniq 5.

Kia EV6 Avto Kia, zaradi katere bodo Nemci slabše spali

"Veliko presenečenje je, da je Kia EV6 zmagala," je dejal Frank Janssen, predsednik žirije za avto leta in dodal, da je bil čas, da ga korejska znamka tudi dobi, saj sta tako Kia kot celotna skupina v ta avtomobil vložili veliko truda. "Hitrost napredka pri Kii je impresivna," je dodal Janssen.

Peugeot 308 na 4. mestu je prejel 191 točk, do 7. mesta si sledijo škoda enyaq iV (185 točk), ford mustang mach-E (150 točk) in cupra born (144 točk).

renault megane E-tech electric Ena na ena Avto Prvi vtisi o meganu prihodnosti

Prva zmaga za znamko Kia

Evropski predsednik znamke Kia Jason Jeong je komentiral nagrado: "V veliko čast mi je, da smo z EV6 osvojili naziv avto leta 2022. To je sploh prva Kia, ki je prejela to prestižno nagrado."

"EV6 je prelomen model za znamko, predvsem z vidika "velikega dosega, možnosti ultra hitrega polnjenja, prostorne in visokotehnološke notranjosti in resnično edinstvene izkušnje vožnje," pravi Jeong.

Hyundai ioniq 5 Pri nas Avto V Sloveniji avto, zaradi katerega lahko konkurenca na Hyundai gleda z zavistjo

KIa EV6 je Evropski avto leta 2022 | Avtor: COTY COTY

Ženevski salon pod velikim vprašajem

Tako kot zadnji dve leti je bila letošnja slovesnost v živo prenašana na internetu, saj je bila zaradi pandemije tudi letošnja izvedba mednarodnega avtomobilskega salona v Ženevi prestavljena.

Prihodnost ženevskega mednarodnega avtomobilskega salona je nejasna, saj trenutno le nekaj avtomobilskih direktorjev domneva, da bo avtomobilski salon v Ženevi doživel nov začetek. Organizatorji se vseeno držijo svojega cilja, da bodo leta 2023 znova pripeljali avtomobile v Ženevo.

KIA EV6 Novost pri nas Avto Kia EV6: ubijalka "tesel" in napajalnik za fritezo v enem avtu

Šef razstave Sandro Mesquita je za Automobilwoche dejal: "Trdo delamo, da bi zagotovili, da bo naslednja izdaja mednarodnega avtomobilskega salona v Ženevi lahko potekala leta 2023."

Komentarjev 1
  • Toma 08:20 01.marec 2022.

    Ampak slovenski avto leta bo,še vedno fukwagnov traktor ;-)