Avto
16 ogledov

Pri Mercedesu vedeli, da jih čaka polom

Euroncap mercedes-benz citan Euro NCAP
Potem ko je mercedes-benz citan osvojil komaj tri zvezdice za varnost na nedavnem testu Euro NCAP, se je na šefa koncerna Daimler Dieterja Zetscheja usul plaz kritik, saj naj bi zaradi zavestnega varčevanja pri citanu ogrozil imidž celotne znamke.

Prah okoli nedavno objavljenih rezultatov varnostnih trkov po merilih neodvisne organizacije Euro NCAP se še ni polegel. Ko dobi tri zvezdice od petih mogočih model znamke, kot je Dacia, je to za avtomobilske strokovnjake pričakovano, saj Romuni ne skrivajo, koliko največ so pripravljeni vložiti v varnost, da bodo še ohranili svoj nizkocenovni status.

A ko takšen rezultat doseže avtomobil znamke, ki promovira svoje izdelke za ene od najbolj dovršenih na svetu, potem zazvonijo vsi alarmni zvonci. Ne nazadnje bo čez deset dni premiera razreda S, ki bo glede na napovedi s svojimi tehničnimi rešitvami količil povsem nove standarde v avtomobilski varnosti.

Zetsche je mislil, da bo privarčeval ...

Nemški mediji poročajo, da se je po fiasku citana pošteno zatreslo tudi v vrhu Daimlerjeve stavbe v Stuttgartu, saj naj bi na šefa koncerna Dieterja Zetscheja po pisanju Der Spiegla letele hude kritike od znotraj. Zetsche naj bi namreč že od leta 2011 vedel, da citana, ki je sicer izdelan na osnovi renaultovega kangooja, na testih ne čaka nič dobrega in da so za boljši rezultat potrebne korenite izboljšave.

Dieter Zetsche, Daimler | Avtor: EPA EPA
A Zetsche naj bi po pisanju časnika preprečil okoli stomilijonski vložek, saj bi to pomenilo tudi zakasnitev prihoda na trg vsaj za eno leto. Citan, ki naj bi bil v potniški različici resen konkurent denimo VW-caddyju, je tako lansko jesen doživel premiero, sedaj pa še zelo hladen tuš, ki gotovo ni dobra popotnica za prodajne uspehe. Še posebej pa marsikoga boli oblateno ime znamke, ki se ima za enega od pionirjev avtomobilske varnosti.

Zetsche in ostali vodilni pri Daimlerju se sicer že posipajo s pepelom. "Rezultat je seveda popolnoma nezadovoljiv. S tem se moramo jasno soočiti," je dejal Zetsche, ki je prav včeraj praznoval 60. rojstni dan, nedavno pa pridobil nov triletni mandat za vodstvo nemškega velikana. "Dejstvo, da se niti tekmeci niso odrezali kaj posebej boljše, tega ne spremeni dosti."

"Bratski" kangoo je na testih, ki so bili narejeni še po manj strogi metodologiji, tako kot caddy osvojil štiri zvezdice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.