Avto
184 ogledov

Pri nas nove talne označbe proti prehitrim motoristom

Talna označba za motorje Drsc
Premalo pazljive motoriste in takšne, ki sebe in druge udeležence ogrožajo z divjanjem, bodo odslej skušale umirjati posebne talne oznake.

Znano je, da je po Sloveniji kar nekaj cest, ki so med motoristi posebej priljubljene zaradi možnosti izživljanja skozi ovinke in ravnine. Zaradi prehitre vožnje ogrožajo sebe in druge udeležence, denimo kolesarje, marsikdaj pa prihaja tudi do nevarnih situacij, ko motorist med "polaganjem" ovinka s telesom seže že prek polovice cestišča. 

Direkcija za ceste se je na podlagi dobrih izkušenj iz tujine odločila za pilotni projekt izvedbe posebnih talnih označb na cesti Podpeč - Rakitna, ki je ena izmed takšnih črnih točk, in kjer še posebej pogosto prihaja do bližnjih nevarnih srečanj, denimo s kolesarji.

"Poleg dnevnih obiskovalcev z motorji se na tej cesti pojavlja tudi skupina motoristov, ki to cesto uporabljajo kot poligon za dirkanje in sicer na pododseku med Preserjem in odcepom za Krim ter s svojim načinom vožnje ogrožajo tako sebe, kot druge udeležence v prometu ter povzročajo nesorazmeren hrup. Poleg prekoračitve dovoljene hitrosti gre tudi za nevarna prehitevanja preko neprekinjene ločilne črte in prehitevanje na nepreglednih delih ceste in vožnjo po nasprotno smernem vozišču," opozarjajo na direkciji.

Motoriste usmerjajo stran od sredine

Cesta je tako po novem opremljena s posebnimi talnimi označbami, ki voznike motornih koles v levih krivinah (v smeri vožnje) usmerjajo stran od sredinske črte in hkrati umirjajo hitrost vožnje ter tako zmanjšujejo možnost trka motorista z drugim udeležencem v prometu.

Ostala vozila pa vozijo enako kot do sedaj po svojem smernem vozišču. Slednje je prikazano tudi grafično na obvestilnih tablah pred takšnim odsekom. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Tom Yum 07:48 03.avgust 2016.

    Vsak motorist, ki ima malo soli v glavi ve, da je ne sme moleti na nasprotni pas. Komaj so si motoristi izborili pleh na "zaščitnih" ograjah, že tu grozi nova neumnost, ki bo samo pospešila zdrs. To je umotvor teoretikov, ...prikaži več ki sedijo v pisarnah, ne na motorju.

  • Emin Ius 10:09 31.julij 2016.

    Če odstranijo vse radarje in kontrolo prometa,lahko popackajo selo slovenijo.

  • Žurnalček 09:10 27.julij 2016.

    Črte so zaradi tega , da ne molijo glav na drugo stran cestišča !!!!!!!