Avto
20919 ogledov

Prihaja na naše "bencinke" vzhodni velikan?

OMV bencin Anže Petkovšek
Kdo so glavni kandidati za nakup 120 bencinskih servisov umikajočega se OMV? Omenja se več imen, tudi trije prišleki.

Za 120 bencinskih servisov v Sloveniji, ki jih bo po napovedih s prodajo 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija prodala avstrijska energetska družba OMV, obstaja na trgu zanimanje. Tega je pokazala poljska energetska družba PKN Orlen, med možnimi kupci se omenjajo tudi madžarski Mol, azerbajdžanski SOCAR in ruski Lukoil, piše STA.

"Preučimo vse priložnosti, ki se pojavijo v regiji, torej bomo analizirali tudi to," je za poljsko tiskovno agencijo PAP pred dnevi povedala članica uprave družbe PKN Orlen Patrycja Klarecka.

V bližini Slovenije sta tudi azerbajdžanska družba SOCAR, ki je leta 2019 v Avstriji kupila 82 bencinskih servisov, in ruski Lukoil, ki je leta 2010 na Hrvaškem prevzel Crobenz, so spomnile Finance.

OMV je drugi največji igralec na slovenskem trgu naftnih derivatov z nekaj več kot 20-odstotnim deležem. Največjega, nekaj manj kot 60-odstotnega, ima družba Petrol s 318 bencinskimi servisi.

"Petrol za nakup ni zainteresiran," so za STA povedali v družbi in dodali, da pa sicer ne morejo komentirati poslovnih odločitev drugih podjetij na področju prodaje pogonskih goriv. Da bi prevzel servise OMV, se zdi zelo malo verjetno tudi zakonodaje, saj bi Petrol v tem primeru postal nesporni monopolist. 

Zadnja leta svojo prisotnost na slovenskem trgu krepi predvsem madžarski Mol, ki ima nekaj več kot 50 bencinskih servisov. Vprašanj glede nakupa bencinskih servisov OMV za zdaj niso želeli komentirati. Ostali ponudniki imajo manjši delež.

Priprave na drugačno energetsko prihodnost

Avstrijski OMV je prejšnji teden napovedal, da namerava v okviru programa prodaje naložb med drugim prodati tudi 92,25-odstotni delež v družbi OMV Slovenija. Za STA so pojasnili, da gre za korak v smeri optimizacije portfelja naložb, in dodali, da je prezgodaj za odgovore o tem, komu jih bodo prodali.

OMV ima v Sloveniji bencinske servise pod znamkami OMV, Eurotruck, Avanti in Diskont. Prisoten je tudi z družbo OMV Marine, ki pa je, kot so pojasnili, ne bodo prodali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • PAPAJApopi 16:13 11.februar 2021.

    Vsi bežijo iz Slovenije.

  • jakec1575 15:42 11.februar 2021.

    Upam na ruse, morda pogojno poljake

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 13:58 11.februar 2021.

    Takoj ko bo možnost grem na elektriko...