Avto
606 ogledov

Prihajajo semaforji za uporabnike pametnih telefonov

Semafor za uporabnike pametnih telefonov HIG Traffic Systems
Na Nizozemskem so začeli testirati nov sistem semaforja, ki bi uporabnike pametnih telefonov zavaroval, da bi pri rdeči luči stopili na cesto.

Skrb vzbujajoče je, da številni svoje telefone in druge mobilne naprave uporabljajo kar med prečkanjem ceste. To potrjujejo številne raziskave.

Tako je Ford v svoji raziskavi ugotovil, da je večina v raziskavi sodelujočih uporabnikov pametnih telefonov (57 odstotkov) priznala, da svoje naprave uporabljajo tudi med prečkanjem ceste in celo zunaj prehoda za pešce, skoraj polovica (47 odstotkov) jih telefonira. Mobilne naprave ali telefone najpogosteje uporabljajo v starostni skupini 18–24 let (86 odstotkov), med prečkanjem ceste jih je v tej starostni skupini telefoniralo 68 odstotkov, 62 odstotkov je poslušalo glasbo, 34 odstotkov je pisalo ali bralo sporočila, kar 22 odstotkov pa je že bilo udeleženih v prometni nezgodi ali se ji je izognilo za las.

Uradni podatki, ki jih je pridobila ustanova Institute of Advanced Motorists (IAM), največja britanska neodvisna organizacija za varnost v prometu, kažejo, da se je leta 2013 v Veliki Britaniji 23 odstotkov vseh prometnih nezgod, pri katerih je zaradi trčenja z vozilom prišlo do poškodb pešcev, zgodilo zaradi nepazljivosti, nepozornosti in malomarnosti pešcev ali zato, ker se jim je mudilo.

Poškodovan telefon | Avtor: Profimedias Profimedias

Semaforji z led trakovi

Tovrstne raziskave so oblasti in različna podjetja spodbudile k razmišljanju in razvoju sistemov, ki bi preprečili, da bi ljudje z mobilnimi telefoni zakorakali "v smrt." Na Nizozemskem, v mestu Bodegraven-Reeuwijk, testirajo nov semafor, nameščen neposredno poleg prehoda za pešce. Testiranje izvaja podjetje HIG Traffic Systems. Poleg klasične signalizacije je vgrajen še barvni svetleči trak, ki je zraven prehoda za pešce.

Led svetilo, s pomočjo rdeče ali zelene barve, signalizira pešcu ali kolesarju, kdaj lahko prečka cesto. Tako kot konvencionalni semafor, preden spremeni barvo, začne utripati.

"Glavne težave povzročajo pametni telefoni, ki jih uporabljajo pešci in kolesarji. Na primer, v Haagu morajo vozniki tramvajev pogosto na polno zavirati, ker ljudje s telefoni v roki prečkajo cesto in sploh niso pozorni na promet," so zapisali v sporočilu pri HIG Traffic Systems.

Opozorila na semaforju, pločniku ...

Podobne težave imajo skoraj povsod po svetu. Oblasti v Seulu, ki je eno izmed informacijsko najbolj razvitih mest na svetu, so v prizadevanjih, da ljudje ne bi več slepo stopali pred vozila ali avtobuse, v mestu postavile velika svarilna obvestila. Svarijo predvsem na krajih, kjer je največ mladih sprehajalcev, ki so najbolj vneti uporabniki pametnih telefonov.

Gre za skupaj več kot 250 tabel, ki visijo s semaforjev, svarila pa so naslikali tudi na tla pločnikov - glede na to, da večina tistih, ki jih zadevajo, tako ali tako ne gleda pred sabo, temveč ima pogled usmerjen v tla. Na svarilnih tablah in poslikanih pločnikih je videti pešca, zatopljenega v telefon, tik preden ga povozi avto.

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 13:40 21.februar 2017.

    Ja, takšnih bedakov je tudi pri nas veliko.Pa mi ni čisto nič žal, če jih povozijo.